Zemiaky má rád asi každý, pretože sú veľmi vďačnou surovinou, ktorá sa dá využiť na množstvo receptov. Pripravíte ich v rôznych variantoch, využijete ich vo vegetariánskych jedlách aj ako prílohu k rôznym druhom mäsa. Dnes vám prinášame recept, ktorý vás presvedčí o tom, že i obyčajná príloha so zemiakov môže byť povýšená na nový level. Pripravíte ich rýchlo, neušpiníte hordu riadov a ich vôňa a chuť sú skutočne famózne.
Zemiaky v kombinácii s rozmarínom a jemnou chuťou masla sú neodolateľné. Pečú sa takpovediac samé, takže je ich príprava absolútne nenáročná. Táto forma prípravy je obľúbená najmä v Portugalsku, kde ich podávajú najmä k rybám ale aj k mäsu zo sépie či chobotnice. Nasledujúci recept vám prezradí, ako pripraviť túto pochúťku.
Budeme potrebovať:
- 8 kusov zemiakov
- 4 strúčiky cesnaku
- 40 g masla
- 40 ml olivového oleja
- 2 čajové lyžičky rozmarínu
- morská soľ podľa chuti
Postup:
- Zemiaky poriadne umyte a aj so šupkou ich dajte variť do osolenej vody. Keď mierne zmäknú, vyberte ich a nechajte trochu vychladnúť. Každý zemiak pomocou polievkovej lyžice mierne roztlačte. Pritlačte lyžicou len tak, aby sa zemiak úplne nerozpadol. Pripravte si plech alebo sklenenú zapekaciu misu, v ktorej budete zemiaky pripravovať. Na jej dno vylejte olivový olej a naukladajte strúčiky cesnaku. Tie pred tým nakrájajte na plátky.
- Zemiaky následne naukladajte do misy tesne vedľa seba. Strana, ktorú ste predtým roztlačili lyžicou by mala byť otočená nahor. Následne zemiaky posypte morskou soľou a rozmarínom. Ak máte čerstvý rozmarín, dajte mu prednosť pred tým sušeným. Na záver naukladajte kocky masla na každý zemiak. Ak máte zemiakov viac a sú naukladané aj na sebe, pokojne ich ešte zhora pokvapkajte olivovým olejom, aby sa dostal všade. Po tom, čo na zemiaky naukladáte maslo ich môžete dať piecť.
- Pečú sa v rúre vyhriatej na 180 až 200 stupňov a keďže sú už predvarené, postačí im zopár minú, aby sa zapiekli. Keď sú zemiaky upečené do zlata a vyzerajú chrumkavo, môžete ich z rúry vytiahnuť. Na tento recept sú najlepšie nové zemiaky. Mali by ste ich vyberať podľa veľkosti, aby boli približne rovnaké. Ak máte čerstvú zeleninu, pokojne ju môžete k zemiakom pridať a vytvoríte si tak skvelý vegetariánsky pokrm. Prajeme vám dobrú chuť!
(Jana L)