Pečené zemiaky 3-krát inak

Loading...
(5 / 5)

Zemiaky nechýbajú hádam v žiadnej kuchyni, keďže nestoja veľa a dá sa s nimi vykúzliť príloha ale i hlavné jedlo na množstvo spôsobov. Vďaka nasledujúcim receptom sa naučíte pripraviť tie najlahodnejšie zemiaky, ktoré splnia úlohu chutnej večere ale i originálnej prílohy k vášmu obedu. Prekvapte svojich hostí alebo rodinu jedným z nasledujúcich receptov a určite ulahodíte ich chuťovým pohárikom.

Základom je správna príprava zemiakov a ich perfektné upečenie. Aby ste zemiaky pripravili čo najlepšie, pred každým receptom postupujte podľa tohto návodu na ich prípravu. Zemiaky tak budú bezchybne prepečené a perfektne chrumkavé na povrchu.

Ako správne upiecť zemiaky?

Zemiaky pred pečením vždy dôkladne umyte a nezabudnite ich osušiť papierovou utierkou. Následne ich poprepichujte vidličkou a pokvapkajte (ideálne natrite zo všetkých strán) olivovým olejom. Zemiaky naukladajte na plech a pečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov po dobu 60 minút. Ak tento postup dodržíte pri každej príprave pečených zemiakov budú lahodné vo vnútri a chutne chrumkavé na povrchu.

Zemiaky plnené rajčinovou omáčkou a syrom

commons.wikimedia.org

Veľmi nenáročný recept čo sa týka prípravy ale i množstva potrebných surovín. Takéto zemiaky pripravíte veľmi rýchlo a hodia sa ako príloha k obedu, chutná večera alebo zaujímavé jedlo na zahryznutie pre návštevu či počas párty.

Budeme potrebovať:

  • 2 až 4 zemiaky
  • 400 g paradajok z plechovky
  • 100 g tvrdého syra na postrúhanie
  • 1 až 2 polievkové lyžice olivového oleja
  •  strúčiky cesnaku
  • hrsť čerstvej bazalky (môžete použiť aj sušenú)
  • štipka oregana
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

Najprv si nakrájame strúčiky cesnaku, ktoré následne osmažíme na olivovom oleji. Potom pridáme paradajky, nakrájanú bazalku, korenie, soľ, prípadne iné bylinky a všetko dobre premiešame. Keď zmes privedieme k varu, necháme ju prejsť cez sito, aby sme mali jemnú omáčku. Povaríme ešte 5 minút a potom stiahneme z plameňa. Zemiaky, ktoré sme si v rúre upiekli podľa vyššie uvedeného základného receptu si rozrežeme na polovicu a trochu z nich vydlabeme, čím si pripravíme „zemiakové lodičky“ na naplnenie. Zemiakovú zmes zmiešame s paradajkovou, naplníme kopcovito každú polovicu zemiaku a posypeme strúhaným syrom. necháme zapiecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov, pokiaľ sa syr neroztopí. Môžeme podávať ako prílohu k mäsu alebo so zeleninovým šalátom.

Zemiaky plnené lososom a hráškom

flickr.com

Ak sa chystáte pripravovať slávnostnú večeru alebo chcete svoj obed urobiť rafinovanejším, určite by ste mali skúsiť tento recept. Vynesie vás do kulinárskeho neba a vaši hostia určite ocenia originálnu kombináciu chutí.

Budeme potrebovať:

  • 2 až 4 zemiaky
  • 150 g zeleného hrášku
  • 100 g údeného lososa
  • 100 g tvrdého syra na postrúhanie
  • 2 až 3 polievkové lyžice bieleho jogurtu alebo kyslej smotany
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • zväzok zelenej cibuľky alebo pažítky
  • soľ a čierne korenie

Postup:

Hrášok si rozpučíme a pridáme k jemne osmaženému cesnaku na oleji, ktorý sme predtým prelisovali. Smažíme, pokiaľ hrášok nezmäkne a môžeme pokojne podliať troškou vody. Pridáme soľ a korenie a potom túto zmes rozmixujeme v mixéri na pyré. K hráškovému pyré primiešame na jemno nastrúhaný syr, nakrájanú zelenú cibuľku a na malé kúsky nakrájaného lososa. Zemiaky, ktoré sme si upiekli podľa vyššie uvedeného základného receptu nadrežeme na tenké pásy, a medzery naplníme touto zmesou. Ak si chcete uľahčiť prácu, zemiaky rozrežte na polovicu a vydlabte malú jamku, do ktorej vložte hráškovo-lososovú náplň. Podávame preliate jogurtom alebo kyslou smotanou.

Zemiaky plnené cesnakom

flickr.com

Veľmi jednoduchá príprava zemiakov, ktoré sú chutnou prílohou k akémukoľvek jedlu. Zabudnite na klasické pečené zemiaky a pozdvihnite ich chuť na novú úroveň. Spojenie s voňavým cesnakom vám bude iste po vôli.

Budeme potrebovať:

  • 1 kg zemiakov
  • 50 ml olivového oleja
  • 6 strúčikov cesnaku
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Zemiaky upečieme podľa vyššie uvedeného základného postupu. Následne ich nadrežeme na tenké pásy, do ktorých povkladáme trošku prelisovaného alebo na tenučké plátky nakrájaného cesnaku. Zemiaky pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Na záver ich necháme zapiecť v rúre vyhriatej na 160 stupňov asi 15 minút. Podávame s mäsom alebo zeleninou.

Veríme, že vám takto pripravené zemiaky budú chutiť a oživia akýkoľvek recept.

zdroj titulnej fotky: pixabay,  Jana, sovkusom.ru

Chutil ti tento recept?

komentárov

x