Zemiaky nechýbajú hádam v žiadnej kuchyni, keďže nestoja veľa a dá sa s nimi vykúzliť príloha ale i hlavné jedlo na množstvo spôsobov. Vďaka nasledujúcim receptom sa naučíte pripraviť tie najlahodnejšie zemiaky, ktoré splnia úlohu chutnej večere ale i originálnej prílohy k vášmu obedu. Prekvapte svojich hostí alebo rodinu jedným z nasledujúcich receptov a určite ulahodíte ich chuťovým pohárikom.
Základom je správna príprava zemiakov a ich perfektné upečenie. Aby ste zemiaky pripravili čo najlepšie, pred každým receptom postupujte podľa tohto návodu na ich prípravu. Zemiaky tak budú bezchybne prepečené a perfektne chrumkavé na povrchu.
Zemiaky pred pečením vždy dôkladne umyte a nezabudnite ich osušiť papierovou utierkou. Následne ich poprepichujte vidličkou a pokvapkajte (ideálne natrite zo všetkých strán) olivovým olejom. Zemiaky naukladajte na plech a pečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov po dobu 60 minút. Ak tento postup dodržíte pri každej príprave pečených zemiakov budú lahodné vo vnútri a chutne chrumkavé na povrchu.
Veľmi nenáročný recept čo sa týka prípravy ale i množstva potrebných surovín. Takéto zemiaky pripravíte veľmi rýchlo a hodia sa ako príloha k obedu, chutná večera alebo zaujímavé jedlo na zahryznutie pre návštevu či počas párty.
Najprv si nakrájame strúčiky cesnaku, ktoré následne osmažíme na olivovom oleji. Potom pridáme paradajky, nakrájanú bazalku, korenie, soľ, prípadne iné bylinky a všetko dobre premiešame. Keď zmes privedieme k varu, necháme ju prejsť cez sito, aby sme mali jemnú omáčku. Povaríme ešte 5 minút a potom stiahneme z plameňa. Zemiaky, ktoré sme si v rúre upiekli podľa vyššie uvedeného základného receptu si rozrežeme na polovicu a trochu z nich vydlabeme, čím si pripravíme „zemiakové lodičky“ na naplnenie. Zemiakovú zmes zmiešame s paradajkovou, naplníme kopcovito každú polovicu zemiaku a posypeme strúhaným syrom. necháme zapiecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov, pokiaľ sa syr neroztopí. Môžeme podávať ako prílohu k mäsu alebo so zeleninovým šalátom.
Ak sa chystáte pripravovať slávnostnú večeru alebo chcete svoj obed urobiť rafinovanejším, určite by ste mali skúsiť tento recept. Vynesie vás do kulinárskeho neba a vaši hostia určite ocenia originálnu kombináciu chutí.
Hrášok si rozpučíme a pridáme k jemne osmaženému cesnaku na oleji, ktorý sme predtým prelisovali. Smažíme, pokiaľ hrášok nezmäkne a môžeme pokojne podliať troškou vody. Pridáme soľ a korenie a potom túto zmes rozmixujeme v mixéri na pyré. K hráškovému pyré primiešame na jemno nastrúhaný syr, nakrájanú zelenú cibuľku a na malé kúsky nakrájaného lososa. Zemiaky, ktoré sme si upiekli podľa vyššie uvedeného základného receptu nadrežeme na tenké pásy, a medzery naplníme touto zmesou. Ak si chcete uľahčiť prácu, zemiaky rozrežte na polovicu a vydlabte malú jamku, do ktorej vložte hráškovo-lososovú náplň. Podávame preliate jogurtom alebo kyslou smotanou.
Veľmi jednoduchá príprava zemiakov, ktoré sú chutnou prílohou k akémukoľvek jedlu. Zabudnite na klasické pečené zemiaky a pozdvihnite ich chuť na novú úroveň. Spojenie s voňavým cesnakom vám bude iste po vôli.
Zemiaky upečieme podľa vyššie uvedeného základného postupu. Následne ich nadrežeme na tenké pásy, do ktorých povkladáme trošku prelisovaného alebo na tenučké plátky nakrájaného cesnaku. Zemiaky pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Na záver ich necháme zapiecť v rúre vyhriatej na 160 stupňov asi 15 minút. Podávame s mäsom alebo zeleninou.
Veríme, že vám takto pripravené zemiaky budú chutiť a oživia akýkoľvek recept.
zdroj titulnej fotky: pixabay, Jana, sovkusom.ru