Konzumné zemiaky zväčša používame ako prílohu a nepremýšľame nad spôsobmi, ako by sa dala ich príprava obmeniť. Aká škoda! Keby sme to robili, mohli sme vyť ako Austrálčania. Tí presne vedia, čo s konzumnými zemiakmi robiť, aby neboli len obyčajnou prílohou, ktorá je buď pečená, varená, rozmixovaná, alebo usmažená na hranolčeky. Tento recept na fantastickú večeru vás úplne dostane.
1 kg zemiakov
rozmarín podľa chuti
3 PL olivového oleja
čierne korenie podľa chuti
morská soľ podľa chuti
Zemiaky uvarte v celosti aj so šupkou v osolenej vode. To, že sú správne uvarené spoznáte tak, že keď do nich pichnete vidličkou, vojde ako do masla.
Rúru si dajte predhriať na 230 stupňov.
Celé zemiaky zo všetkých strán potrite olivovým olejom a naukladajte ich na plech vedľa seba tak, aby sa navzájom nedotýkali. Vezmite si polievkovú lyžicu a na mäkké zemiaky jeden po druhom lyžicou zatlačte. Zemiaky by sa nemali rozdrviť, iba by ste z nich mali spraviť hrubú placku. Zemiaky opäť potrite olivovým olejom a posypte nasekaným rozmarínom, prípadne inými aromatickými bylinkami. Pečte pri teplo 230 stupňov 20-25 minút do zlatista. Podávajte horúce s kyslou smotanou, alebo čerstvou zeleninou. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Monika), sovkusom.ru