Mrkva je vynikajúcim zdrojom betakaroténu, ktorý je pre naše telo dôležitý. Zároveň obsahuje mnoho vitamínov a minerálnych látok, aminokyselín a mastných kyselín, bez ktorých by náš organizmus len ťažko fungoval. Ak ju veľmi nemusíte čerstvú, stačí ju ošúpať, nakrájať a zaliať marinádou. V rúre sa upečie za 20 minút a chutí famózne.
Na pečenú mrkvu budeme potrebovať:
- 500 gramov mrkvy
- polovicu citróna
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ a korenie
- koriander
- čili
- 1 PL medu
- 2 Pl olivového oleja
Postup:
- Mrkvu si najskôr ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Nemusia to byť kolieska, stačí kratšie tyčinky. Ja osobne preferujem hrubšie a väčšie kúsky, pretože po 20 minútovom pečení je mrkva vo vnútri ešte stále chrumkavá, no veľmi chutná.
- V miske si zmiešame všetky ostatné suroviny. Čierne korenie pomelieme v mažiari, rovnako aj polovicu čili papričky. Koriander nasekáme, ideálny je čerstvý. Kto ho nemá rád, nech pridá talianske bylinky, napríklad bazalku. Med ešte nepridávame.
- Zálievku vylejeme na mrkvu a premiešame. Až na záver pridáme med, premiešame a mrkvu vysypeme na plech. Pečieme pri 190 stupňoch asi 20 minút. Podávame napríklad s hummusom. Dobrú chuť.
Lucia M.