Orechový závin

Loading...
(5 / 5)

Nadýchané pečivo, ktoré sa trhá ako pavučinka je vizitkou dobrej gazdinej. Ak ešte nemáte svoj osvedčený recept, ktorý môžete využiť na prípravu závinu alebo pletenky, tento si určite zamilujete. Naplňte ho džemom, makom, kakaom, škoricou alebo orechami, ako je to v tomto prípade. Každý si vyberie podľa svojho gusta, no chuť a tá lahodná vôňa ešte teplého pečiva je na nezaplatenie. Necháte sa zlákať na lahodné raňajky s pohárom mlieka alebo teplého kakaa ako v detských časoch? 

Pripravte sebe a svojim deťom, manželovi alebo blízkym lahôdku, ktorú budú milovať. Skutočne návykové jemné pečivo plné orechov je zárukou spokojnosti aj tých najnáročnejších mlsných jazykov. Takýto cukrársky skvost si vychutnáte na raňajky, večeru ale i k poobednej kávičke.

Budeme potrebovať:

pol čajovej lyžičky rumu

600 g cukru

500 g vlašských orechov

1 lyžička vanilkovej arómy

20 g vanilkového cukru

10 lyžičiek kakaa

10 až 12 g nastrúhanej citrónovej kôry

8 polievkových lyžíc slnečnicového oleja

50 g droždia

1 kg hladkej múky

6 vajec

350 až 400 ml mlieka

1 lyžička soli

Postup:

Na začiatku zmiešame asi 250 ml teplého mlieka s droždím, ktoré do neho rozmrvíme a pridáme asi 2 polievkové lyžice cukru. Túto zmes v mise prikryjeme utierkou alebo uterákom a položíme na teplé miesto a necháme kysnúť. Zatiaľ, kým nám zmes kysne prejdeme k ďalšej príprave cesta. Oddelíme si všetky žĺtky od bielkov. Z bielkov vyšľaháme nadýchaný a tuhý sneh. 5 žĺtkov si zmiešame s trochou soli a tiež ich vyšľaháme. Pripravíme si veľkú misu, do ktorej preosejeme múku a pridáme k nej 7 lyžíc cukru a vanilkový cukor. Následne po zamiešaní pridáme žĺtkovú zmes, zmes, ktorú sme nechali kysnúť a vyšľahané bielka. Začneme pomaly miešať všetko dokopy a pridáme aj polovicu nastrúhanej citrónovej kôry, ktorá dodá cestu krásnu arómu. Vymiesime hutné cesto, ktoré by malo byť hladké. Ak sa vám zdá príliš tvrdé, pridajte ešte trochu mlieka a znovu cesto chvíľku mieste. Cesto nechajte v mise a prikryte utierkou. Odložte na teplé miesto a nechajte aspoň 30 minút kysnúť. Po pol hodine k cestu pridajte zohriaty slnečnicový olej. Znovu cesto zamieste a odložte kysnúť na ďalšiu hodinu. Cesto môžete zakryť aj potravinárskou fóliou, ktorá ho uchová v teple.

Kým nám cesto kysne, zomelieme si pripravené orechy – na jemno alebo hrubšie podľa chuti. Orechy môžete pre dmletím chvíľu osmažiť na suchej panvici aby boli voňaejšie. Následne k nim pridajte 350 g cukru a 100 ml horúceho mlieka a dobre všetko premiešajte, kým nezískate zmes. Potom k orechom pridajte aj vanilkovú arómu, rum a zvyšok citrónovej kôry, čím orechy dokonale ochutíte a rozvoniate. Na záver k orechom pridajte aj kakao a znova premiešajte.

Cesto rozdelíme na 2 časti a roztiahneme ho. Namažeme pripravenou orechovou zmesou a zatočíme. Pripravíme si plech na pečenie a vymažeme ho maslom alebo iným tukom. Vložíme pripravené cesto s orechami a necháme ho ešte 20 minút dokysnúť. Pred pečením záviny potrieme žĺtkom a pečieme pri teplote 180 stupňov, pokiaľ nemajú hnedú kôrku.

Prajeme vám dobrú chuť!

zdroj titulnej fotky: instagram, Jana, sovkusom.ru

Chutil ti tento recept?

komentárov

x