Milujú aj vaše deti dobré domáce dolky? Ani sa im nečudujeme! Podobajú sa na palacinky, no sú menšie a cesto je trochu iné. Vhod padnú aj na obed, no skvelé sú aj na večeru. Stačí ich potrieť domácim džemom a posypať práškovým cukrom. Potešte celú svoju rodinu takouto sladkou dobrotou. Aby boli vláčnejšie, do cesta vždy pridávame aj kyslú smotanu.
Na domáce dolky budeme potrebovať:
- 6 dcl mlieka
- 2 PL práškového cukru
- 1/2 balenia droždia
- 2 vajíčka
- štipka soli
- 200 gramov hladkej múky
- 200 gramov polohrubej múky
- 2 PL oleja
- 3 PL kyslej smotany
Dolky pripravíme nasledovne:
- Cesto si pripravíme nasledovne. Mlieko si ohrejeme na teplotu, aby nebolo úplne horúce. Polovicu mlieka si zmiešame s práškovým cukrom, múkou, smotanou, droždím, vajíčkami a štipkou soli.
- Premiešame a necháme postáť asi 20 minút. Potom prilejeme druhú polovicu mlieka, premiešame a vláčne cesto smažíme. Buď priamo na panvici, ktorá je určená na dolky, alebo sa snažíme vytvoriť menšie krúžky, ktoré osmažíme z každej strany. Potom už len pospájame pomocou domáceho džemu, posypeme práškovým cukrom a podávame. Dobrú chuť.
Lucia M.