Najlepší marhuľový lekvár

Loading...
(3.5 / 5)

Marhuľový lekvár je myslím veľmi obľúbený, no nevaríme ho až tak často. Jednak je to z dôvodu, že jahody dozrievajú skôr a teda nejakú tú úrodu už máme v zálohe a druhý dôvod napríklad je, že kúpiť dobré marhule, to je častokrát ťažká úloha. Ak ste už marhule kúpili a nezdajú sa vám celkom zrelé, nechajte ich pár dní len tak na stole dozrieť. Verím, že vám táto tradičná verzia lekváru bude chutiť!

Budeme potrebovať:

asi 1 kg marhúľ (ak dáte o niečo viac, nevadí)

450 gramov cukru

Postup:

Marhule si najskôr umyjeme a očistíme od kôstok. Následne ich pomelieme na mäsovom mlynčeku. Rozomleté marhule vrstvíme do veľkého hrnca a za každou vrstvou nasypeme časť cukru. Hmotu môžeme uložiť do chladničky na jeden deň, no tento krok nie je nutný. Marhuľový lekvár varíme na miernom ohni až kým nevidíme drobné bublinky. Občas premiešame. Hmota by nemala bublať vodnato, ale postupne by mala hustnúť.

Po uvarení si naplníme poháre a zaviečkujeme. Lekváre obrátime hore nohami, aby sa nám vysterilizovalo aj viečko. Následne dáme poháre do teplej vody, mala by mať okolo 80 stupňov Celzia, kde ich takto povaríme cca 20 minút. Odložíme na zem, môžeme prikryť dekou a lekvár je hotový. Dobrú chuť.

 (Lucia M.)

Náš tip:

  • Marhuľový džem je ideálny chuťovo a dobre sa kombinuje aj s inými ingredienciami. Skúste pridať štipku škorice, prípadne zvoľte kombináciu: štipka soli, kajanského korenia a jablčného octu. Dobrá je aj kombinácie marhule-zázvor alebo do hrnca s hmotou pridajte trošku brandy.

Chutil ti tento recept?

komentárov

x