Najlepší marhuľový lekvár

(3 / 5)

Recepty na lekváre a džemy sú v tomto období populárne a preto sme sa rozhodli vybrať jeden z najobľúbenejších- marhuľový. Jantárovo oranžovožltá farba a famózna kyslasto-sladkastá chuť vás na chlebíku alebo inom pečive hneď dostane. Toto sú presne tie prvé poháriky, ktoré sa v zime budú míňať.

Nezabúdajte, že broskyne by mali byť zrelé, zdravé a nemali by byť padané. Z tohto objemu prísad dostanete asi 4,5 litra džemu, preto si nachystajte dosť pohárikov, alebo znížte dávku o polovicu. A čo je na tomto džeme najlepšie? Pridaná citrusová chuť, ktorá vás v spojení s marhuľami očarí.

Budeme potrebovať:

2,2 kg marhúľ

1 citrón

1 pomaranč

3 kilogramy cukru (môže byť aj menej)

Postup:

Pomaranč a citrón si ošúpeme a zalejeme ich vriacou vodou a necháme asi 30 minút postáť. Potom odstránime šupky a vydlabeme len šťavnatú dužinu. Marhule spolu s citrusmi si pomelieme cez mlynček. Ak chceme, do tejto hmoty môžeme pridať aj nastrúhanú kôru s citrusov. Nezabudnite ich ale dobre umyť. Hmotu si vylejeme do veľkého hrnca a začneme ju zohrievať. Necháme ju prevrieť aspoň 10 minút. a postupne pridávame cukor. Potom džem odstavíme a nalejeme do pohárikov. Tie dobre uzavrieme, otočíme a zabalíme do deky. Necháme vychladnúť a môžeme ich skladovať. Dobrú chuť.

Lucia M.

Chutil ti tento recept?

komentárov

x