Mäsovo-hríbové guľôčky v paradajkovej omáčke

(4 / 5)

Ak ste si mysleli, že karbonátky sa dajú pripravovať len z mäsa, potom máme pre vás prekvapenie. Hríby sú takisto ideálnou potravinou na prípravu Slovákmi obľúbeného pokrmu a využiť ich môžete najmä teraz, keď ich sezóna zberu začína naplno.

Budete potrebovať:

450 g mletého bravčového mäsa

300 g šampiňónov, alebo vašich obľúbených hríbov

80 g tvrdého syra

1 cibuľa

2 strúčiky cesnaku

175 g ryže

160 ml vody

2 paradajky

200 ml paradajkového pretlaku

3 PL hladkej múky

4-5 PL kyslej smotany

1 ČL kôpru

1 ČL cukru

soľ a korenie podľa chuti

Postup prípravy:

Ryžu uvarte a odložte vychladnúť. Cibuľu si olúpte a nakrájajte na menšie časti, potom ju spolu so šampiňónmi dajte do mixéra a pomixujte na pyré.

Mleté mäso si dajte do samostatnej misky, pridajte k nemu hríbovú zmes, chladenú ryžu, soľ a korenie. Tvrdý syr nastrúhajte na jemnom strúhadle, kôpor nasekajte na drobno a všetko zamiešajte do mäsa. Ruky si navlhčite studenou vodou a tvarujte guľky ľubovoľnej veľkosti.

Paradajky si nakrájajte na plátky, pridajte pretlak a cukor. Všetko premiešajte a pridajte kyslú smotanu. Opäť premiešajte. Múku si rozhabarkujte vo vode a omáčku zahustite.

Guľôčky poukladajte na pekáč a zalejte ich omáčkou. Rúru si nastavte na 180 stupňov a pečte približne hodinu. Pekáč nezabudnite prikryť alobalom. Prajeme dobrú chuť!

 (M), sovkusom.ru

Chutil ti tento recept?

komentárov

x