Ideálny na raňajky ale aj k poobednej káve. Ak nechcete zložité plnené štrúdle alebo náročné kysnuté koláče, skúste tento jednoduchý závin, ktorý vďaka maslovej plnke bude chutiť karamelovo. Recept pochádza od pani Zuzany, ktorá ho má od tety svojej svokry.
- 1 kg polohrubej múky
- 6 žĺtkov
- trošku soli
- droždie
- asi 8 dcl mlieka
- 300 gramov masla
- 300 gramov práškového cukru
Postup:
- V miske si najskôr zmiešame trošku vlažného mlieka, cukru a droždie. Necháme podkysnúť. V miske zmiešame múku, soľ, žĺtka s kváskom a pridávame zvyšok mlieka. 8 dcl je približné množstvo, no pridávajte tak, aby vzniklo pekné kysnuté cesto.
- Necháme ho kysnúť asi hodinu. Maslo izbovej teploty si mixérom vyšľaháme s práškovým cukrom doplnky. Cesto rozdelíme na tri časti a rozvaľkáme. Natrieme maslovú plnku a stočíme.
- Záviny dáme vedľa seba a narežeme, necháme ešte 45 minút kysnúť. Nakoniec ich potrieme bielkom a dáme piecť. Pečieme na 180 stupňoch asi 30 minút, kým nie sú záviny zlatisté. Necháme vychladnúť a podávame. Dobrú chuť. Tým maslom a cukrom je spodná kôrka chrumkavá a skaramelizovaná. Mňam!
zdroj: Rady a recepty starých mám na nezaplatenie