Maliny čoskoro dozrejú a budeme z nich môcť pripraviť džem alebo sirup. Niekto má rád aj zo zrniečkami, no mi ho zvykneme dobre prepasírovať. Síce je tento recept tak trochu piplačka, stojí to za to.
- asi 1 kg malín
- 1,6 kg cukru
- voda (cca 0,6 litra)
Postup:
- Do sklenenej nádoby si nasypeme dobre očistené a prebraté maliny a zasypeme ich 3 lyžicami cukru. Prekryjeme sáčkom a zagumičkujeme a necháme 24 hodín na okne pri izbovej teplote.
- Následne si maliny pretláčame cez gázu, aby nám zrniečka ostali oddelené. Pracovať môžete aj so sitkom, ktoré má jemné oká. Snažíme sa pretlačiť všetku šťavu. Tú necháme odstáť pár hodín.
- Následne pridáme cukor a prevaríme v hrnci. Pri varení zberáme penu, aby bol sirup číry. Ešte horúci ho vlievame do fliaš a netreba ani sterilizovať. Hodí sa aj do čaju namiesto medu. Dobrú chuť.
Lucia M., foto (Instagram (jajalap)