Makový závin

Loading...
(4 / 5)

Chcete na raňajky vynikajúci závin? Určite pripravte makový. Jemné cesto, ktoré je po upečení na povrchu chrumkavé. Mokrá plnka, vďaka ktorej ostane vláčny aj niekoľko dní. Závin v rúre nepopuká a vydrží ako čerstvý aj ďalšie dni. Ochutnáte?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eliška Ságnerová (@eliskasagnerova) on

Na makový závin budeme potrebovať:

  • 500 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 1 PL cukru
  • 30 gramov droždia
  • 80 ml oleja
  • 3 dcl mlieka
  • štipka soli

Plnka:

  • 220 g mletého maku
  • 1 dcl mlieka
  • 100 gramov cukru
  • 1 vanilkový cukor

Postup:

  • Najskôr si v miske pripravíme kvások. Droždie, teplé mlieko a cukor zmiešame a necháme postáť. Do múky pridáme trošku soli, vajíčko, cukor, vanilkový cukor a primiešame aj kvások. Premiesime a pridáme olej. Opäť miesime, kým nám nevznikne vláčne cesto. Necháme ho pod utierkou kysnúť a zatiaľ si pripravíme plnku.
  • Do mlieka za stáleho miešania pridáme cukor a vanilku. Povaríme, odstavíme a pridáme mak. Premiešame a necháme vychladnúť. Ak chcete závin ešte vyšperkovať, pridajte pod makovú plnku tenkú vrstvu višňového džemu.
  • Vykysnuté cesto si vyvaľkáme a navrstvíme naň plnku. Z cesta spravíme dva záviny. Dáme ich na plech s papierom na pečenie a potrieme olejom. Necháme ešte podkysnúť asi 15 minút. Teste pred pečením ešte potrieme vajíčkom s troškou mlieka.
  • Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov asi 35-40 minút. Po upečení potrieme cukrovou vodou aby sa nám závin pekne leskol. Nakrájame, podávame. Dobrú chuť.

Chutil ti tento recept?

komentárov

x