Chcete na raňajky vynikajúci závin? Určite pripravte makový. Jemné cesto, ktoré je po upečení na povrchu chrumkavé. Mokrá plnka, vďaka ktorej ostane vláčny aj niekoľko dní. Závin v rúre nepopuká a vydrží ako čerstvý aj ďalšie dni. Ochutnáte?
- 500 g polohrubej múky
- 1 vajce
- 1 PL cukru
- 30 gramov droždia
- 80 ml oleja
- 3 dcl mlieka
- štipka soli
Plnka:
- 220 g mletého maku
- 1 dcl mlieka
- 100 gramov cukru
- 1 vanilkový cukor
Postup:
- Najskôr si v miske pripravíme kvások. Droždie, teplé mlieko a cukor zmiešame a necháme postáť. Do múky pridáme trošku soli, vajíčko, cukor, vanilkový cukor a primiešame aj kvások. Premiesime a pridáme olej. Opäť miesime, kým nám nevznikne vláčne cesto. Necháme ho pod utierkou kysnúť a zatiaľ si pripravíme plnku.
- Do mlieka za stáleho miešania pridáme cukor a vanilku. Povaríme, odstavíme a pridáme mak. Premiešame a necháme vychladnúť. Ak chcete závin ešte vyšperkovať, pridajte pod makovú plnku tenkú vrstvu višňového džemu.
- Vykysnuté cesto si vyvaľkáme a navrstvíme naň plnku. Z cesta spravíme dva záviny. Dáme ich na plech s papierom na pečenie a potrieme olejom. Necháme ešte podkysnúť asi 15 minút. Teste pred pečením ešte potrieme vajíčkom s troškou mlieka.
- Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov asi 35-40 minút. Po upečení potrieme cukrovou vodou aby sa nám závin pekne leskol. Nakrájame, podávame. Dobrú chuť.