Sladké recepty sú niečo, čo mnohí ľudia milujú, ale nie vždy sa im podaria tak, aby boli podľa predstáv. Skúsiť môžete aj tradičné makové pirôžky. Recept sme našli na Facebooku.
Na makové pirôžky budeme potrebovať
Na cesto
- 500 gramov polohrubej múky
- 300 mililitrov vlažného mlieka
- 42 gramov čerstvého droždia
- 1 vajíčko
- 1 uvarený zemiak
- 1 PL oleja
- 2 PL kryštálového cukru
- štipka soli
Na plnku
- 200 gramov mletého maku
- 200 gramov slivkového lekváru
- 2 PL rumu
- 1 KL citrónovej kôry
- práškový cukor a mlieko podľa potreby
Makové pirôžky si pripravíme nasledovne
- Droždie vymiešame s cukrom na kašičku. Pridáme časť z vlažného mlieka (asi 50 až 100 ml) a necháme prikryté utierkou asi 10 minút kysnúť.
- Uvarený vychladnutý zemiak na jemno nastrúhame a pridáme k osolenej múke. Pridáme vajce, lyžicu oleja a nakysnutý kvások spolu so zvyškom vlažného mlieka.
- Spracujeme hustejšie cesto, pričom podsýpame múkou, ak by sa lepilo. Cesto necháme vykysnúť na teplom mieste.
- Zatiaľ si pripravíme plnku. Zmiešame mak s lekvárom, pridáme rum a citrónovú kôru a cukor podľa chuti. Plnka by mala byť hustá a nie suchá.
- Vykysnuté cesto na pirôžky rozvaľkáme asi na centimetrovú hrúbku do tvaru obdĺžnika a pokrájame na 25 dielov. Na každú časť dáme kúsok plnky. Pirohy zavinieme. Rukou vyšúľame valčeky, ktoré necháme chvíľočku nakysnúť.
- V panvici si zohrejeme olej. Pred smažením pirôžky ešte raz jemne vyšúľame do dlhšieho valčeka a pomaly vkladáme do panvice.
- Olej musí byť teplý, ale pozor na plameň, ktorý by nemal byť silný. Pirohy otáčame, aby boli rovnomerne osmažené. Hotové sú, keď sú zlaté.