Určite vám nemusíme predstavovať preslávené Tinkine recepty. Je autorskou mnohých úžasných receptov, dokonca aj knižiek. Jej recepty sú vychválené a čo u nás doma funguje, je práve levanduľový sirup. Ak máte v záhrade túto jedinečnú bylinku a len ju sušíte a inak nevyužívate, možno je načase inšpirovať sa receptom Tinky. Výsledok stojí za to.
- 3 litre vody
- 60 stoniek levandule
- 50 listov mäty
- 3 citróny
- 1 limetku
- cca kilo trstinového cukru
- 1 ČL kyseliny ascorbovej
- môžu byť a nemusia čučoriedky-1 hrsť
Postup:
- Vodu si prevaríme a necháme ju vychladnúť. Ideálne je použiť filtrovanú kanvicu na vodu, ktorá vás zbaví vodného kameňa. Bylinky si opláchneme a pridáme do vody. Vyžmýkame citróny aj limetku a necháme na tmavom mieste lúhovať aspoň 24 hodín.
- Vylúhovanú vodu precedíme a môžeme odobrať malé množstvo, ktoré rozmixujeme s čučoriedkami. K vode pridáme cukor a kyselinu ascorbovú, čučoriedky a dáme variť. Sledujeme teplotu, voda nesmie vrieť, mala by mať 75 stupňov, vtedy varíme ešte 3 minúty. Ako píše Tinka, ide o proces pasterizácie, kedy nestratí sirup vitamíny.
- Naplníme fľaše a dávame si pozor, aby sme si do sirupu nezaniesli zbytočné baktérie a nečistoty. Sirup skladujeme v chladničke alebo klasicky v skrinke, kde by mal vydržať aj rok. Dobrú chuť.
Lucia M.