Ak ste už niekedy počuli o tzv. „huculskom“ šaláte, určite vás poteší, že dnes prinášame originálny recept na túto zdravú pochúťku. Je veľmi voňavý a zdravý a jeho chuť odrážajú sezónne hríby s aromatickou cviklou. Pochádza z juhu Maďarska a je starší, než sama Európa.
500g cvikle
200g sušených hríbov
2 cibule
2 PL slnečnicového oleja
1 PL olivového oleja
2 PL citrónovej šťavy
Soľ a korenie podľa chuti
3 strúčiky cesnaku
Cviklu umyte, osušte a dajte na pekáč mierne vymastený 1 PL slnečnicového oleja. Prikryte pekáč alobalom a dajte cviklu do rúry vyhriatej na 180 stupňov na 1 hodinu. Medzitým si hríbiky namočte do vody, aby zmäkli. Povarte ich na miernom ohni asi 15 minút. Cibuľu nakrájajte na jemno a opražte do hneda na zvyšku slnečnicového oleja. Vychladnutú cviklu aj hríby narežte na pásiky a v miske premiešajte. Potom pridajte cibuľu, pretlačený cesnak, olivový olej a citrónovú šťavu. Osoľte a okoreňte a nechajte chvíľku postáť, aby sa chute spojili. Podávajte s čerstvým pečivom. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (M)