Kysnutý rebarborový koláč

Loading...
(5 / 5)

Máte radi rebarborové koláče? Kedysi sa na stoloch našich babičiek objavovali veľmi často, no dnes už rebarbora nie je taká populárna. Momentálne jej začala sezóna a môžete ju zbierať. Hodí sa na šaláty, no aj na kysnutý koláč. Svojou kyslastou chuťou ozvláštni vaše pečenie. Pamätáte sa ešte, ako chutila táto dobrota?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @ina.stork on

Na kysnutý rebarborový koláč budeme potrebovať:

Na cesto

  • 500 gramov polohrubej múky
  • 100 gramov cukru
  • 200 ml mlieka
  • 80 gramov masla
  • 25 gramov droždia
  • 2 žĺtky
  • trošku soli
  • rebarbora (cca 500 gramov)

Tvarohová plnka

  • 1 hrudkovitý tvaroh
  • 1 kyslá smotana
  • hrozienka
  • cukor
  • 1 vajce

Posýpka

  • 100 gramov masla
  • 100 gramov cukru
  • 130 gramov múky

Postup:

  • V miske si najskôr urobíme kvások. Vlažné mlieko zmiešame s droždím a cukrom. Keď nám po 20 minútach trochu nakysne, zmiešame ho s múkou, maslom, žĺtkami, soľou a zvyškom cukru a mlieka. Vypracujeme cesto, ktoré necháme kysnúť.
  • Medzitým si pripravíme tvarohovú plnku. Smotanu zmiešame s tvarohom, hrozienkami a vajíčkom. Osladíme podľa potreby a môžeme pridať aj jeden vanilkový cukor.
  • Dobre vykysnuté cesto vyvaľkáme na veľkosť plechu. Rebarboru si umyjeme a nakrájame na malé kúsky. Na cesto lyžicou urobíme tvarohové kôpky a pridáme aj rebarboru pomedzi to. Pokojne môžete tvarohovú plnku urobiť aj v jednej vrstve. Rebarboru posypeme vanilkovým cukrom.
  • Pripravíme si ešte pospýku. Zmiešame maslo s cukrom a múkou a rozdrobíme ju na vrch koláča. Dáme piecť pri teplote 180 stupňov a pečieme, kým nie je posýpka zlatistá a koláčik hotový. Počas pečenia kontrolujeme. Trvať by malo max 20 minút, záleží podľa rúry. Necháme vychladnúť a podávame. Dobrú chuť.

Lucia M.

Komentovať

Chutil ti tento recept?

komentárov

x