Máte radi rebarborové koláče? Kedysi sa na stoloch našich babičiek objavovali veľmi často, no dnes už rebarbora nie je taká populárna. Momentálne jej začala sezóna a môžete ju zbierať. Hodí sa na šaláty, no aj na kysnutý koláč. Svojou kyslastou chuťou ozvláštni vaše pečenie. Pamätáte sa ešte, ako chutila táto dobrota?
Na cesto
- 500 gramov polohrubej múky
- 100 gramov cukru
- 200 ml mlieka
- 80 gramov masla
- 25 gramov droždia
- 2 žĺtky
- trošku soli
- rebarbora (cca 500 gramov)
Tvarohová plnka
- 1 hrudkovitý tvaroh
- 1 kyslá smotana
- hrozienka
- cukor
- 1 vajce
Posýpka
- 100 gramov masla
- 100 gramov cukru
- 130 gramov múky
Postup:
- V miske si najskôr urobíme kvások. Vlažné mlieko zmiešame s droždím a cukrom. Keď nám po 20 minútach trochu nakysne, zmiešame ho s múkou, maslom, žĺtkami, soľou a zvyškom cukru a mlieka. Vypracujeme cesto, ktoré necháme kysnúť.
- Medzitým si pripravíme tvarohovú plnku. Smotanu zmiešame s tvarohom, hrozienkami a vajíčkom. Osladíme podľa potreby a môžeme pridať aj jeden vanilkový cukor.
- Dobre vykysnuté cesto vyvaľkáme na veľkosť plechu. Rebarboru si umyjeme a nakrájame na malé kúsky. Na cesto lyžicou urobíme tvarohové kôpky a pridáme aj rebarboru pomedzi to. Pokojne môžete tvarohovú plnku urobiť aj v jednej vrstve. Rebarboru posypeme vanilkovým cukrom.
- Pripravíme si ešte pospýku. Zmiešame maslo s cukrom a múkou a rozdrobíme ju na vrch koláča. Dáme piecť pri teplote 180 stupňov a pečieme, kým nie je posýpka zlatistá a koláčik hotový. Počas pečenia kontrolujeme. Trvať by malo max 20 minút, záleží podľa rúry. Necháme vychladnúť a podávame. Dobrú chuť.
Lucia M.