Kurací Stroganov

(5 / 5)

Jedno z najobľúbenejších jedál si svoje miesto v popredných priečkach drží nielen v reštauráciách, jedálňach ale i doma. Nie je sa čomu diviť. Takýto obed máte pripravený expresne rýchlo a navyše, nepotrebujete k tomu žiadne špeciálne ani drahé ingrediencie. Pripravíte si ho s ryžou, hranolkami alebo zemiakmi, no v každom prípade chutí jednoducho úžasne. Šťavnaté mäso a dokonale ochutená omáčka. Odoláte tejto overenej kombinácii?

Jana

Aj keď je príprava stroganovu typická najmä s hovädzím mäsom, kuracina mu v tomto prípade neuberá na chuti. Jemná a perfektne ochutená omáčka a mäso, ktoré sa v ústach len tak rozpadáva. Rýchly recept, ktorý zasýti a poteší mlsné jazýčky.

Budeme potrebovať:

4 kuracie prsia

2 cibule

1 smotana na varenie

2 až 3 čajové lyžičky hladkej múky alebo škrobu na zahustenie

1 rovná polievková lyžica horčice

5 polievkových lyžíc kečupu

1 čajová lyžička chilli omáčky (ak máte radi jemne pikantné jedlo)

1 čajová lyžička worchestrovej omáčky

1 polievková lyžica šťavy zo zaváraných uhoriek (môžete pridať aj 4 až 5 kyslých uhoriek)

1 polievková lyžica mletej červenej papriky

soľ a čierne korenie podľa chuti

hrsť čerstvej petržlenovej vňate

olej na vysmážanie

Postup:

Očistíme si 2 cibule a nakrájame ich na malé kúsky. Medzitým si do hlbokej panvice alebo hrnca nalejeme olej tak, aby sme zaliali celé dno. Na rozpálenom oleji osmažíme cibuľu do zlatista. Cibuľu môžeme restovať na malom plameni a zatiaľ si umyjeme kuracie prsia, ktoré narežeme na tenšie pásy. Následne mäso pridáme k cibuli (môžeme postupne) a na väčšom plameni ho zo všetkých strán osmažíme tak, aby bolo skoro hotové. Následne k nemu pridáme horčicu, kečup, trošku chilli omáčky ak vám chutí jemne pálivé jedlo a worchestrovú omáčku. Premiešame a ochutíme soľou, čiernym korením a mletou červenou paprikou a znovu zamiešame. Ak chcete, pridajte k omáčke na malé kúsky nakrájané kyslé zavárané uhorky. Ja som pridala len trošku uhorkovej šťavy, keďže zavárané uhorky máme radšej ako prílohu. Následne k mäsu prilejeme trochu vody – podľa toho, koľko asi chcete omáčky a necháme pár minút dusiť na miernom plameni. Po približne 10 minútach odkryjeme pokrievku a omáčku zjemníme smotanou a zahustíme múkou alebo škrobom. Ja si v smotane na varenie rozmiešam hladkú múku tak, aby v nej neboli hrudky a následne celú vylejem k omáčke. Všetko znovu premiešame, necháme zovrieť a varíme asi ešte minútku. Omáčku ochutnáme a ak je to potrebné, dochutíme ju. Nasekáme petržlenovú vňať na jemno a pridáme do omáčky, aby ju krásne rozvoňala. Odstavíme z plameňa a necháme asi 3 minútky pod pokrievkou. Podávame s ryžou, hranolkami alebo zemiakmi. Môžeme ozdobiť kyslou smotanou, tatárskou omáčkou alebo len petržlenovou vňaťou.

Prajeme vám dobrú chuť!

zdroj: Jana

Chutil ti tento recept?

komentárov

x