Kurací Stroganov

(5 / 5)

Jedno z najobľúbenejších jedál si svoje miesto v popredných priečkach drží nielen v reštauráciách, jedálňach ale i doma. Nie je sa čomu diviť. Takýto obed máte pripravený expresne rýchlo a navyše, nepotrebujete k tomu žiadne špeciálne ani drahé ingrediencie. Pripravíte si ho s ryžou, hranolkami alebo zemiakmi, no v každom prípade chutí jednoducho úžasne. Šťavnaté mäso a dokonale ochutená omáčka. Odoláte tejto overenej kombinácii?

Jana

Aj keď je príprava stroganovu typická najmä s hovädzím mäsom, kuracina mu v tomto prípade neuberá na chuti. Jemná a perfektne ochutená omáčka a mäso, ktoré sa v ústach len tak rozpadáva. Rýchly recept, ktorý zasýti a poteší mlsné jazýčky.

Budeme potrebovať:

  • 4 kuracie prsia
  • 2 cibule
  • 1 smotana na varenie
  • 2 až 3 čajové lyžičky hladkej múky alebo škrobu na zahustenie
  • 1 rovná polievková lyžica horčice
  • 5 polievkových lyžíc kečupu
  • 1 čajová lyžička chilli omáčky (ak máte radi jemne pikantné jedlo)
  • 1 čajová lyžička worchestrovej omáčky
  • 1 polievková lyžica šťavy zo zaváraných uhoriek (môžete pridať aj 4 až 5 kyslých uhoriek)
  • 1 polievková lyžica mletej červenej papriky
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • hrsť čerstvej petržlenovej vňate
  • olej na vysmážanie

Postup:

  • Očistíme si 2 cibule a nakrájame ich na malé kúsky. Medzitým si do hlbokej panvice alebo hrnca nalejeme olej tak, aby sme zaliali celé dno. Na rozpálenom oleji osmažíme cibuľu do zlatista.
  • Cibuľu môžeme restovať na malom plameni a zatiaľ si umyjeme kuracie prsia, ktoré narežeme na tenšie pásy. Následne mäso pridáme k cibuli (môžeme postupne) a na väčšom plameni ho zo všetkých strán osmažíme tak, aby bolo skoro hotové.
  • Následne k nemu pridáme horčicu, kečup, trošku chilli omáčky ak vám chutí jemne pálivé jedlo a worchestrovú omáčku. Premiešame a ochutíme soľou, čiernym korením a mletou červenou paprikou a znovu zamiešame. Ak chcete, pridajte k omáčke na malé kúsky nakrájané kyslé zavárané uhorky.
  • Ja som pridala len trošku uhorkovej šťavy, keďže zavárané uhorky máme radšej ako prílohu. Následne k mäsu prilejeme trochu vody – podľa toho, koľko asi chcete omáčky a necháme pár minút dusiť na miernom plameni.
  • Po približne 10 minútach odkryjeme pokrievku a omáčku zjemníme smotanou a zahustíme múkou alebo škrobom. Ja si v smotane na varenie rozmiešam hladkú múku tak, aby v nej neboli hrudky a následne celú vylejem k omáčke. Všetko znovu premiešame, necháme zovrieť a varíme asi ešte minútku. Omáčku ochutnáme a ak je to potrebné, dochutíme ju.
  • Nasekáme petržlenovú vňať na jemno a pridáme do omáčky, aby ju krásne rozvoňala. Odstavíme z plameňa a necháme asi 3 minútky pod pokrievkou. Podávame s ryžou, hranolkami alebo zemiakmi. Môžeme ozdobiť kyslou smotanou, tatárskou omáčkou alebo len petržlenovou vňaťou. Prajeme vám dobrú chuť!

zdroj: Jana

Chutil ti tento recept?

komentárov

x