Krémová cviklová polievka

(1 / 5)

Nie je žiadnym tajomstvom, že cvikla je nie len chutnou ale veľmi zdravou surovinou, ktorá by teda nemala chýbať v žiadnej kuchyni. Ak obľubujete čerstvú strúhanú cviklu alebo jej chutné sterilizované kúsky v náleve, určite vám zachutí aj vo forme fantastickej polievky. Tú máte hotovú veľmi rýchlo a suroviny na jej prípravu máte zaručene doma. Uvaríte si ju jednoducho podľa nasledujúceho receptu. Vaša rodina sa bude len tak zalizovať a túto famóznu krémovú polievku budete pravdepodobne pripravovať aj niekoľko krát v týždni.

Krémové polievky sú veľmi obľúbené, keďže dokážu veľmi dobre zasýtiť a ich jemná chuť ulahodí hádam každému. Dnes tu máme recept na krémovú cviklovú polievku, ktorá opantá vaše chuťové poháriky už po prvej lyžici. Neuveriteľne jednoduchá a chuťovo vyvážená, presne taká je nasledujúca polievka, ktorú by ste si mali pripraviť ešte dnes.

Budeme potrebovať:

2 ks cvikly

1 ks cibuľa (najlepšie červená)

2 strúčiky cesnaku

1 mrkva

soľ

mleté čierne korenie

citrón

75 ml smotany na varenie

1 až 2 polievkové lyžice olivového oleja

šťava z polovice citróna

kyslá smotana na ozdobenie

Postup:

Najprv si umyjeme, očistíme a nadrobno nakrájame mrkvu i cviklu. Cibuľu očistíme a nakrájame na čo najjemnejšie, rovnako ako cesnak. Potom si v hrnci rozpálime trochu olivového oleja a orestujeme na ňom cibuľu i cesnak. V zápätí pridáme i mrkvu a cviklu a na miernom plameni premiešavame asi 10 minút. Potom pridáme približne 300 ml vody a prikryjeme pokrievkou. Necháme dusiť, pokiaľ nebude zelenina mäkká.

Následne pridáme podľa chuti soľ a čierne korenie, premiešame a ešte malú chvíľu necháme povariť. Pomocou ponorného mixéra všetko vymixujeme na hladkú jednoliatu krémovú hmotu. Pridáme približne 75 ml smotany na varenie, ktorá chuť polievky zjemní a spraví ju neodolateľne lahodnou. Po chvíľke varenia je polievka hotová a môžeme ju odstaviť zo sporáka.

Na záver pridáme trochu citrónovej šťavy (podľa chuti). Ak sa vám zdá polievka príliš hustá, pokojne pridajte trochu vody a chvíľu povarte. Podávame ozdobené kôpkou kyslej smotany na povrchu. Niekto preferuje kyslú smotanu, takže výber je len na vás. K polievke sa skvele hodí i čerstvé pečivo.

Pokiaľ nemáte ponorný mixér s dostatočným množstvom otáčok a polievka nie je dostatočne „hladká“, pokojne ju môžete precediť cez sito.

Prajeme vám dobrú chuť!

zdroj: babskeveci.sk (Jana L)

Chutil ti tento recept?

komentárov

x