Klasickú kôprovku nemá rád každý, no je to jedna zo základných omáčok slovenskej kuchyne. Ak ju vaše deti odmietajú, no manžel na ňu nedá dopustiť, vyskúšajte tento recept. Možno stále nebude obľúbená v celej rodine, no klasika je klasika a táto pripomína detstvo.
Na kôprovú omáčku budeme potrebovať:
- 3 PL masla
- kôpor
- 1 smotanu na šľahanie
- 500 ml mlieka
- 3 PL oleja
- 5 PL múky
- 400 ml vývaru
- soľ
- čerstvé korenie
- ocot
- trstinový cukor
Kôprovú omáčku pripravíme nasledovne:
- Kôpor si nakrájame najemno a v miske si začneme zohrievať maslo. Pridáme olej a múku a urobíme zápražku. Potom pridáme trošku kôpru a zalejeme to celé vývarom. Chvíľu povaríme, dobre premiešame a pridáme mlieko a smotanu. Omáčka by mala byť krémová, hustejšia. Ak by nebola, pridajte k smotane ešte trošku múky a utrobte zátrepku.
- Pridáme zvyšný kôpor a ochutíme octom, cukrom, soľou a korením. Varíme ešte asi 5 minút a podávame. Niekomu k nej stačia zemiaky, niekto si potrpí na dobré mäso. Dobrú chuť.
Lucia M.