Domáca kapustnica je niečo, čo sa v každej domácnosti varí trošku inak. Niekto ju varí bez mäsa, niekto používa na vyvarenie len kosti. Dnes si takúto kapustovú navaríme aj u nás. Síce nie sú Vianoce, no jej chuť vás poteší aj mimo sviatkov.
Na kapustovú polievku budeme potrebovať:
- 900 g bravčového mäsa
- 500 g zemiakov
- 200 g mrkvy
- 100 g zeleru
- 40 g prosa
- 1 bobkový list
- 20 g petržlenu
- 100 g masti
- 3 cibule
- 100 g petržlenu
- 500 g kyslej kapusty
- 1 strúčik cesnaku
- soľ
Postup:
- Opláchnite bravčové mäso, vložte ho do hrnca s vodou a priveďte ho do varu. Postupne odstraňujte penu, znížte teplotu, pridajte 1 mrkvu a 1 cibuľu. Všetko nechajte spolu variť asi hodinu. Po hodine mäso vyberte.
- V druhom hrnci osmažte na masti pokrájanú cibuľu, mrkvu a petržlenovú vňať. Smažte až kým zelenina nebude mäkká. Kyslú kapustu dajte do nového hrnca, pražte ju a pridajte kúsok vývaru. Pomocou mixéra rozmixujte cesnak, cibuľu a petržlen. Zmes pridajte ku kapuste.
- Zemiaky nakrájané na kocky pridajte do vývaru a nechajte chvíľu povariť. Nakoniec pridajte dusenú kapustu a proso. Nechajte chvíľku variť a pridajte opraženú zeleninu.
- Na úplný koniec pridávate pokrájané bravčové mäso, soľ, čierne korenie a bobkový list. Následne polievku vypnite a nechajte zakrytú postáť 20-30 minút.
Gabriela