Aj vy máte na záhradke veľa hrušiek? Najjednoduchšie je pripraviť koláče, zjesť ich čerstvé, podarovať pár rodinným príslušníkom a samozrejme, urobiť si dobré zásoby vo forme kompótu aj na zimu. Ako deti sme hruškový kompót milovali zo všetkých najviac. Čím to bolo? Zavarené chutia možno ešte o čosi lepšie ako čerstvé. K pečenému kuraťu s ryžou je to ideál a klasika.
700 gramov hrušiek
100 gramov cukru
kyselina citrónová
2 PL octu
škorica
kardamom
klinčeky
Do veľkého hrnca si nalejeme cca 1,5 až 2 litre vody a pridáme ocot. Hrušky si očistíme, nakrájame na mesiačiky a vložíme ich do vody s octom, aby nám nezhnedli. Keď si načistíme všetky, postupne ich dáme do pohárov. Do hrnca s vodou a octom pridáme cukor, škoricu, kardamom, klinčeky a kyselinu citrónovú a začneme tekutinu zohrievať. Keď nám prevrie, môžeme odstaviť hrniec. Hrušky zalejeme horúcim sirupom a sterilizujeme. Poháre otočíme a zabalíme do deky, až kým nevychladnú. Dobrú chuť.
Lucia M.