Vlašské orechy sú v sezóne a počas dlhých jesenných víkendov sa akurátne hodia do hodových koláčov a zákuskov. Alebo len tak, bez príležitosti. Orechovú roládu sme pre vás pripravili ako špeciálnu, jednoduchú a mimoriadne chutnú inšpiráciu, ktorej odolá len máloktorý milovníkov orieškových zákuskov.
-používajte hrnček s objemom 250ml
Na cesto
2 hrnčeky múky
4 PL kyslej smotany
100g masla
½ hrnčeka práškového cukru
1 vajce
štipka soli
¼ ČL sódy bikarbóny
1 vajce na potretie cesta
Na plnku
1 hrnček mletých vlašských orechov
½ hrnčeka práškového cukru
2 PL medu
¼ ČL mletej škorice
Vo veľkej mise si zmiešajte všetky zložky určené na prípravu cesta (okrem posledného vajíčka na potretie) a rukou ich vymiešajte. Malo by vám vzniknúť tuhé cesto na potravinovej fólii vyvaľkajte na ľubovoľnú hrúbku, odporúčame však maximálne 0,5cm. Najprv cesto potrite medom. Zmiešajte cukor so škoricou a posypte zmesou med. Na to potom vysypte vlašské orechy. Cesto zrolujte a vrch koláča potrite rozšľahaným vajcom. Naň potom nasypte vlašské orechy zmiešané so škoricou a cukrom. Dajte na plech vyložený papierom na pečenie alebo vymastený maslom a pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 25 minút. Prajeme dobrú chuť!
(M), bidista.com