Tradičné orechové polmesiačiky

(3 / 5)

Myslím si, že žĺtkové rezy nemusím nikomu predstavovať. Jedná sa o jeden z tradičných receptov, ktorý pripravujeme nielen na Vianoce, ale poniektorí aj na Veľkú noc. Dnes sme vybrali tieto skvelé polmesiačiky, no ak chcete hviezdičky, pokojne si ich urobte.

Budete potrebovať:

Cesto:

4 bielky

150 gramov cukru

štipka soli

150 gramov masla

100 gramov hladkej múky

150 gramov mletých vlašských orechov

1 lyžička kypriaceho prášku

Krém:

4 žĺtky

150 gramov cukru

1 vanilkový cukor

Poleva:

100 ml mlieka

150 gramov cukru

100 gramov čokolády

150 gramov mletých vlašských orechov

1 vanilkový cukor

1 lyžica rumu

100 gramov masla

na posypanie orechy alebo kokos

Postup:

V miske si vymiešame z bielkov a soli tuhý sneh. Použiť môžeme metličku alebo pre rýchlejší postup mixér. V inej miske si vyšľaháme maslo s cukrom do jemnej peny. Postupne pridávame múku, kypriaci prášok a pomleté orechy. Dobre zamiešame. Do cesta postupne po častiach primiešavame sneh. Vznikne nám kypré cesto, ktoré bude hladké.

Plech si vystelieme papierom na pečenie a nalejeme cesto. Pečieme ho v predhriatej rúre na 180 stupňov Celzia. Doba pečenia sa líši od rúry, no ja som ich piekla cca 30 minút.

Medzitým si pripravíme krém. V miske si vyšľaháme žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom. Vychladnuté cesto zalejeme touto plnkou. Plech dáme ešte do rúry. Teplota sa mení na 150 stupňov a celý koláč pečieme asi 20 minút.

Medzitým sa môžeme pustiť do polevy. V hrnci si ohrejeme mlieko s vanilkovým cukrom. Do mlieka primiešame oriešky, čokoládu a lyžicu rumu. Celú hmotu odstavíme a keď trochu vychladne, primiešame tam maslo.

Polevu nalejeme na koláč a na vrch môžeme koláčik posypať nejakou ozdobou. Zvoľte kokos, oriešky, mandle, výber je už na vás. V tejto fáze máme hotový koláč, ktorý môžeme podávať kedykoľvek počas roka. Keďže sa blížia Vianoce, pokračujeme tým, že si vykrojíme nejaké tematické tvary. Dnes to budú polmesiačiky. Pozor, vykrajujeme, až keď je koláč vychladnutý. Aby ste sa uistili, že sa vám nerozpadne, dajte ho pred vykrajovaním na pol hodinu do chladničky. Dobrú chuť.

zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.)

Chutil ti tento recept?

komentárov

x