Zeler je koreňová zelenina, ktorá si v posledných rokoch získala našu pozornosť. Zelerové hranolky chutia vynikajúco a piecť ich môžete v rúre bez kvapky oleja. Zeler sa ale začal vo veľkom pridávať aj do šalátov, kde ho takmer vôbec necítite. Toto je fantastický recept na šalát, kde sa dokonca ukrýva aj jedno jabĺčko.
- menší zeler
- 150 gramov tvrdého syra
- 1 stredné jablko
- 150 gramov šunky
- 1 strúčik cesnaku
- 1 biely jogurt
- 1 kyslá smotana
- polovica šľahačkovej smotany
- 1 ČL horčice
- 1 ČL medu
- šťava z jedného citróna
- soľ a čerstvo namleté korenie
- bylinky podľa chuti
Postup:
- Jablko aj zeler si nastrúhame nahrubo a dáme do misky. Pridávame nastrúhaný syr, nakrájanú šunku, pretlačený cesnak a premiešame. Pridáme citrónovú šťavu, soľ a korenie. V miske si zmiešame horčicu s medom a vylejeme na šalát.
- Potom už len pridáme kyslú aj sladkú smotanu a biely jogurt. Premiešame a ochutnáme. Chute vyvažujeme ak je potrebné, ak nie, posypeme bylinkami a dáme do chladničky aspoň na dve hodinky. Dobrú chuť.
Lucia M.