Milovníci zeleniny nepohrdnú zdravou pochúťkou v podobe chrumkavého ľadového šalátu v syrovej omáčke. Poteší aj tých, ktorí chudnú a navyše dodá telu vitamíny a energiu. Vedeli ste, že šalát je silný bojovník s kardiovaskulárnymi chorobami?
Okrem toho posilňuje imunitu a zlepšuje trávenie. V kombinácii s ďalšími druhmi zeleniny je fantastickou vitamínovou bombou. Neuhasí vám len hlad, ale aj smäd a po obede alebo večeri sa nebudete cítiť zaťažení.
200g ľadového šalátu
170g tvrdého syra, alebo taveného syra
50 g balkánskeho syra, kto nemá rád môže ho nahradiť plesňovým syrom
½ téglika bieleho smotanového jogurtu
1 PL vínneho octu
1 PL olivového oleja
100 g cherry paradajok
slaninka od chuti
cesnak od chuti
soľ a čierne korenie
Ľadový šalát narežte na disky, ako vidíte na obrázku. Dajte ho na 20 minút do mrazničky, aby bol dobre vychladený a chrumkavý.
V hrnci si zatiaľ pripravte omáčku. V prípade, že používate tvrdý syr, nastrúhajte si ho a spolu s vínnym octom začnite zahrievať. Ak používate tavený syr z črievka, môžete k nemu hneď primiešať aj jogurt a nemusíte zmes ani variť. Keď sa vám syr s octom rozpustil, nechajte ho trochu vychladnúť a potom doň primiešajte jogurt, korenie, soľ a olej.
Vyberte šalát z mrazničky a jemne oddeľte lístky od seba. Snažte sa ale okrúhly tvar šalátu celkom nerozbiť. Šalát musí byť stále vo forme disku, ale lístky by mal mať voľnejšie, nie prilepené jeden o druhý. Na takto rozobratý šalát nalejte teplú omáčku, pozor nie horúcu!
Na panvicu si dajte kvapku oleja a nechajte prehriať a mierne opiecť cherry paradajky, pridajte na drobno nakrájanú slaninku a pretlačte cesnak. Zľahka ogrilované paradajky so slaninou prisypte k šalátu s omáčkou. Na vrch namrvte trochu balkánskeho alebo plesňového syra a môžete podávať. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Monika), sovkusom.ru