Dusená šošovica sa dá konzumovať samotná, ale aj aj príloha k mäsu. Moju najobľúbenejšou je pri dusenom mäse, ale máme ju radi aj k čerstvému pečivu na večeru. Ako príloha sa dá kombinovať napríklad s ryžou.
500 g červenej šošovice
trochu paradajkového pretlaku, alebo paradajok z konzervy
2 strúčiky cesnaku
2 ks mrkvy
1 ks cibule
2 bobkové listy
5 zŕn celého korenia
1 ČL rasce
1 ČL mletej sladkej papriky
1 ČL garam masaly
1 ČL kurkumy
½ ČL provensálskeho korenia
čilli podľa chuti
soľ a korenie podľa chuti
olej
Cibuľu si jemne nakrájame a osmažíme na oleji. Pridáme všetky koreniny a smažíme ešte asi 2 minúty. Očistíme si mrkvu, nakrájame na tenké plátky a prerežeme na polovicu, potom pridáme k cibuli a koreninám. Opláchneme si šošovicu, pridáme ju do zmesi a zalejeme vodou tak, aby bola celá namočená. Varíme do mäkka. Po uvarení pridáme trochu pretlaku (ale len toľko, aby šošovicu nestratila konzistenciu prílohy), pretlačíme cesnak, dochutíme soľou a čilli. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Monika), doradcasmaku.pl