Domáci pšeničný chlieb

(2 / 5)

Chlieb je neoddeliteľnou súčasťou jedálnička takmer každého z nás. Ponúkame vám recept na tradičný chlieb, ktorý piekli naše staré mamy na dedinách. Jeho príprava je úplne jednoduchá, zvládne ho každá z nás! Perfektné na tomto recepte je to, že je prispôsobený aj rôznym intoleranciám. Stačí obmeniť múku, alebo pridať cibuľku, či olivy a váš chlebík bude jedinečný a neodolateľný. Príprava tohto chleba vám nezaberie ani pol hodiny.

Budeme potrebovať:

  • 500 g hladkej múky
  • 1 droždie
  • mlieko
  • 3 ČL soli
  • štipku cukru
  • 1 PL oleja
  • vodu

Postup:

  • Postup je úplne jednoduchý. Do šálky si vlejeme vlažné mlieko. Pozor však na to, aby nebolo studené, ani príliš horúce. Do šálky s mliekom si medzi prstami rozdrobíme droždie a pridáme štipku cukru. Šálku zakryjeme a necháme cca 2-3 minúty kvasiť.
  • Keď sa droždie „zobudilo“ vjeleme ho aj s mliekom do misy, do ktorej si najskôr vsypeme múku, sypeme tiež soľ a miešame. Ja zvyknem najskôr miešať lyžicou až potom rukami.
Veronika/receptik.sk
  • Cesto teda miešame lyžicou a snažíme sa dosiahnuť formovateľnú konzistenciu, ako je aj na fotke. V prípade ak mlieko z droždia nestačí na vytvorenie spomínaného cesta, dolejeme vodou. Následne formujeme cesto v rukách. Formu chleba si môžete zvoliť akú len chcete, kruh, kocku, či obdĺžnik.
Veronika/receptik.sk
  • V prípade ak by ste chceli mať chlebík niečím ochutený, stačí pridať počas miešania cesta ingrediencie, ktoré vám chutia.
Veronika/receptik.sk
  • Plech si pred pečením vyložíme papierom na pečenie alebo si ho vymastíme olejom a múkou. Pečieme na vopred zahriatej rúre na 200 stupňoch. Dĺžka pečenia môže byť odlišná od jednotlivých rúr, takže pri pečení stále kontrolujeme. Dobrú chuť!
Veronika/receptik.sk

Veronika

Chutil ti tento recept?

komentárov

x