Chlieb je neoddeliteľnou súčasťou jedálnička takmer každého z nás. Ponúkame vám recept na tradičný chlieb, ktorý piekli naše staré mamy na dedinách. Jeho príprava je úplne jednoduchá, zvládne ho každá z nás! Perfektné na tomto recepte je to, že je prispôsobený aj rôznym intoleranciám. Stačí obmeniť múku, alebo pridať cibuľku, či olivy a váš chlebík bude jedinečný a neodolateľný. Príprava tohto chleba vám nezaberie ani pol hodiny.
Budeme potrebovať:
500 g hladkej múky
1 droždie
mlieko
3 ČL soli
štipku cukru
1 PL oleja
vodu
Postup:
Postup je úplne jednoduchý. Do šálky si vlejeme vlažné mlieko. Pozor však na to, aby nebolo studené, ani príliš horúce. Do šálky s mliekom si medzi prstami rozdrobíme droždie a pridáme štipku cukru. Šálku zakryjeme a necháme cca 2-3 minúty kvasiť.
Keď sa droždie „zobudilo“ vjeleme ho aj s mliekom do misy, do ktorej si najskôr vsypeme múku, sypeme tiež soľ a miešame. Ja zvyknem najskôr miešať lyžicou až potom rukami.
Cesto teda miešame lyžicou a snažíme sa dosiahnuť formovateľnú konzistenciu, ako je aj na fotke. V prípade ak mlieko z droždia nestačí na vytvorenie spomínaného cesta, dolejeme vodou. Následne formujeme cesto v rukách. Formu chleba si môžete zvoliť akú len chcete, kruh, kocku, či obdĺžnik.
V prípade ak by ste chceli mať chlebík niečím ochutený, stačí pridať počas miešania cesta ingrediencie, ktoré vám chutia.
Plech si pred pečením vyložíme papierom na pečenie alebo si ho vymastíme olejom a múkou. Pečieme na vopred zahriatej rúre na 200 stupňoch. Dĺžka pečenia môže byť odlišná od jednotlivých rúr, takže pri pečení stále kontrolujeme. Dobrú chuť!