Viete ako sa vyrábal kečup v minulosti? Obsahoval slané ryby, orechy, huby, fazuľu, cesnak a víno. Až v 19. storočí sa v kuchárskych knihách začal objavovať kečup, ako ho v inej podobe poznáme dnes, vyrobený z paradajok. Ak si chcete pripraviť jedinečný domáci kečup, ktorý chutí lepšie ako originál z obchodu, tento recept musíte vyskúšať.
400 gramov paradajkovej pasty
1 PL múky
0,55 litra vody
3 PL cukru
60 ml octu
cesnak podľa chuti
1 PL koriandru
1,5 PL soli
1 PL bazalky
trošku tymianu
1 PL horčice
V miske si zmiešame vodu s múkou tak, aby nám neostali žiadne hrudky. Pripravíme si väčší hrniec, do ktorého dáme vodu s múkou, ocot, soľ, cukor, pretlačený cesnak, bylinky a korenie. Varíme na miernom ohni až kým nám hmota nezhustne. Následne pridávame paradajkovú pastu a miešame. Keď máme konzistenciu kečupu, prelejeme ho do pohárov a zaviečkujeme. Kečup skladujeme v chlade, najlepšie v chladničke. Dobrú chuť.
Lucia M.