Väčšina z nás žemle kupuje v obchodoch a potravinách. Možno však neviete, že si ich môžete úplne jednoducho pripraviť aj doma. Prinášame vám jednoduchý recept, ktorý sme našli na sociálnych sieťach.
Na domáce žemle budeme potrebovať
- 500 gramov chlebovej múky
- 125 mililitrov vlažného mlieka
- 125 mililitrov vlažnej vody
- 50 gramov roztopeného masla alebo oleja
- pol kocky droždia
- 2 ČL soli
- 1 ČL kryštálového cukru
- vajíčko na potretie
- sezam na posypanie
Domáce žemle si pripravíme nasledovne
- Urobíme si cesto, necháme ho kysnúť asi jeden a pol hodinu, v polovičke kysnutia ho premiesime. Keď cesto vykysne, rozdelíme ho na šesť častí.
- Z daných častí urobíme žemle, dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme podkysnúť.
- Rúru si vyhrejeme na 200 stupňov, pred vložením do rúry potrieme vajíčkom a posypeme sezamom.