O tom, že talianska kuchyňa je vychýrená aj v tých najodľahlejších kútoch sveta niet pochýb. No pripraviť talianske jedlo dobre si vyžaduje tiež trošku kulinárskeho umenia a citu pre jedlo. O Taliankach sa hovorí, že sú fantastické milenky a kuchárky. Po odskúšaní tohto receptu musíme iba súhlasiť. Samozrejme, s tým druhým tvrdením.
600-700 g polohrubej múky
4 vajcia
3 l vody
1 kg špenátu (ideálne čerstvý, ale môže byť aj mrazený)
soľ a korenie podľa chuti
250 g masla
50 ml olivového oleja
3 strúčiky cesnaku
250 g tvrdého syra
Ako prvé si pripravte špenát. Ak máte čerstvý umyte ho a na nechajte udusiť na olivovom oleji, pretlačte strúčiky cesnaku. Ak máte mrazený špenát, urobte to isté, ibaže zmes nechajte iba rozpustiť, pridajte cesnak a nechajte vychladnúť.
Nastrúhajte si syr na jemnom strúhadle. V menšej nádobe zmiešajte múku a vajcia a vymieste cesto na cestovinu. Nechajte cesto odpočívať asi 40-45 minút.
Na plátne si vyvaľkajte cesto na dlhé pásy tak, aby neboli hrubšie ako 3mm. Keďže je cesto veľké a nevyvaľkali by ste ho na jednej doske, robí sa takýmto spôsobom. Podobne sa pripravujú aj originálne lasagne. Keď máte všetky pásy vyvaľkané, zlepte ich k sebe, ako vidíte na obrázku.
Špenát rozotrite po ceste a posypte ho syrom.
Cesto zrolujte z oboch strán, zaviňte ho do plátna a stočte do tvaru prstenca.
Vo veľkom hrnci si dajte variť vodu a dobre ju osoľte. Keď voda vrie, dajte do nej naplnené cesto v plátne a varte približne 20 minút.
Po uvarení vyberte prstenec z hrnca, nechajte ho vychladnúť a cesto z plátna odbaľte. Nakrájajte ho na plátky, hrubé podľa vašej chuti a naukladajte ich do zapekacej misky.
Posypte cestovinu syrom a navrch dajte tenké plátky masla.
Pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 15-20 minút. Prajeme dobrú chuť!
(Monika), takprosto.cc