Domáce slivkové gule

Loading...
(4 / 5)

Kedy naposledy ste si dopriali pravé domáce jedlo ako od babičky? Aj keď si strážime svoju váhu alebo sa vyhýbame sladkým jedlám, občas predsa len máme chuť zhrešiť. Nie je nič lepšie na spáchanie tohto malého prešľapu, ako fantastické domáce slivkové gule. Presne také, ako si ich pamätáme z detstva. Mäkučké a jemné cesto so sladkou slivkou uprostred je sprevádzané lahodnou vôňou prepraženého masla so strúhankou, ktorej sa nedá odolať.

Oslaďte si život a doprajte si skutočnú dobrotu z receptárov našich starých mám. Niet nad chuť poctivo pripravených domácich zemiakových gulí, ktoré sú plnené slivkami.

Budeme potrebovať:

  • 500 g zemiakov
  • 1 vajce
  • 100 až 150 g polohrubej múky
  • štipka soli
  • 250 g sliviek (môžu byť aj mrazené)
  • škorica
  • práškový cukor
  • lyžica masla

Na dochutenie:

  • 6 lyžíc strúhanky
  • 6 lyžíc masla
  • 400 g hustej kyslej smotany
  • 1 lyžica vanilkového cukru
  • 2 lyžice kryštálového cukru

Postup:

  • Zemiaky si umyjeme a v šupke ich dáme variť do hrnca s osolenou vodou. Po uvarení ich necháme vychladnúť, aby sa s nimi dobre pracovalo a následne ich zbavíme šupky. Potom si ich nastrúhame do väčšej nádoby. Pripravené slivky si dôkladne umyjeme a následne ich rozkrojíme na polovice.
  • Vyberieme kôstky a do vzniknutej jamky dáme trošku škorice a asi 1/4 kávovej lyžičky práškového cukru. Takto si pripravíme všetky kúsky slivák. Necháme, nech sa cukor a škorica trochu vpijú a zatiaľ si vypracujeme cesto zo zemiakov. Tie si môžeme miesiť v nádobe alebo na pracovnej doske posypanej múkou. K zemiakom pridáme vajce a múku zmiešanú so soľou a miesime cesto.  Múku pridávame postupne, aby nebolo cesto príliš hutné.
  • Čím menej múky použijeme, tým sú slivkové knedle jemnejšie a mäkšie. Keď máme cesto vymiesené a dobre vypracované, začneme z neho formovať malé guličky (dlane si posypeme múkou), asi vo veľkosti vlašského orecha. Každú guličku si potom roztlačíme na dlani na tenké koliesko (čo najtenšie to ide) a do stredu si položíme slivku. Dlaňami a krúživým pohybom si potom slivku zalepíme do zemiakového cesta tak, aby sme vyformovali guličku a cesto bolo okolo slivky v rovnomernej hrúbke. Naplnené slivkové gule potom ukladáme na múkou vysypanú podložku alebo tanier.
  • Pripravíme si veľký hrniec a dáme variť osolenú vodu. Do vriacej vody vhodíme všetky knedle, jemne premiešame a čakáme, kým voda začne vrieť znovu. Vtedy plameň stiahneme na malý a necháme variť asi 5 minút od okamihu, kedy sa začnú gule vyplavovať na hladinu. Po uvarení slivkové gule precedíme alebo vyberieme naberačkou.
  • Potom si pripravíme chutnú polevu zo strúhanky a smotany. Strúhanku si krátko osmažíme na suchej panvici, pokiaľ nezmení farbu a nezačne voňať. Následne si rozpustíme maslo a ingrediencie zmiešame. Polejeme nimi slivkové gule a na ne dáme vrstvu kyslej smotany zmiešanej s vanilkovým a kryštálovým cukrom. Na záver ešte môžeme posypať škoricou.
  • Prajeme vám dobrú chuť!

zdroj titulnej fotky: instagram, Jana, kwestiasmaku.com

Chutil ti tento recept?

komentárov

x