Domáce buchty na pare

Loading...
(3.5 / 5)

Ak sa túžite aspoň na chvíľku vrátiť do detstva a zaspomínať si na láskavú náruč starej mamy, môžu vám v tom pomôcť výborné parené buchty plnené vaším obľúbeným lekvárom. Nebojte sa pohrať sa s chuťami a docieliť tak nostalgickú chvíľku, počas ktorej budete znova bezstarostným dieťaťom. 

Foto: receptik.interez.sk/Kaja

Budete potrebovať:

Na buchty

  • 500 g polohrubej múky
  • 250 ml mlieka
  • 20 g droždia
  • 1 vajce
  • 1 ČL cukru
  • štipku soli
  • slivkový lekvár alebo kompót

Na dochutenie

Postup:

  • Z droždia, cukru, trochy múky a polovičného množstva mlieka pripravte kvások. Do múky zmiešanej so soľou pridajte vajce rozšľahané vo zvyšnom mlieku a pridajte kvások. Vypracujte cesto, ktoré necháte kysnúť 40 minút. Po vykysnutí cesto rozdeľte na dve polovice.
  • Jednu polovicu nechajte ďalej kysnúť. Druhú vyvaľkajte a rozkrájajte na 10 štvorcov. Do stredu každého štvorčeka dajte slivkový lekvár alebo kompót. Spojte a položte na pomúčenú dosku spojom dole.
  • Zakryte utierkou a nechajte kysnúť ďalších 10 minút. Zatiaľ nechajte zovrieť vodu v hrnci, do ktorého vložíte parák tak, aby sa ho voda priamo nedotýkala (voda by mala byť približne 2 cm pod parákom). Počkajte, kým voda zovrie.
  • Na parák dajte buchty, ktoré ešte pred parením potrite rastlinným olejom. Hrniec prikryte pokrievkou a buchty parte 10 minút. Po doparení ich ešte raz potrite olejom, aby sa nezlepili. Postup opakujte aj s druhou polovicou cesta. Podávajte poliate rozpusteným maslom a posypané orechmi a/alebo kakaom. Dobrú chuť!

 

Chutil ti tento recept?

komentárov

x