Domáce buchty na pare

(5 / 5)

Ak sa túžite aspoň na chvíľku vrátiť do detstva a zaspomínať si na láskavú náruč starej mamy, môžu vám v tom pomôcť výborné parené buchty plnené vaším obľúbeným lekvárom. Nebojte sa pohrať sa s chuťami a docieliť tak nostalgickú chvíľku, počas ktorej budete znova bezstarostným dieťaťom. 

Foto: receptik.interez.sk/Kaja

Budete potrebovať:

Na buchty

500 g polohrubej múky

250 ml mlieka

20 g droždia

1 vajce

1 ČL cukru

štipku soli

slivkový lekvár alebo kompót

Na dochutenie

maslo

orechy

kakao

Postup:

Z droždia, cukru, trochy múky a polovičného množstva mlieka pripravte kvások. Do múky zmiešanej so soľou pridajte vajce rozšľahané vo zvyšnom mlieku a pridajte kvások. Vypracujte cesto, ktoré necháte kysnúť 40 minút. Po vykysnutí cesto rozdeľte na dve polovice.

Jednu polovicu nechajte ďalej kysnúť. Druhú vyvaľkajte a rozkrájajte na 10 štvorcov. Do stredu každého štvorčeka dajte slivkový lekvár alebo kompót. Spojte a položte na pomúčenú dosku spojom dole. Zakryte utierkou a nechajte kysnúť ďalších 10 minút. Zatiaľ nechajte zovrieť vodu v hrnci, do ktorého vložíte parák tak, aby sa ho voda priamo nedotýkala (voda by mala byť približne 2 cm pod parákom). Počkajte, kým voda zovrie. Na parák dajte buchty, ktoré ešte pred parením potrite rastlinným olejom. Hrniec prikryte pokrievkou a buchty parte 10 minút. Po doparení ich ešte raz potrite olejom, aby sa nezlepili. Postup opakujte aj s druhou polovicou cesta.

Podávajte poliate rozpusteným maslom a posypané orechami a/alebo kakaom. Dobrú chuť!

Katuš

Chutil ti tento recept?

komentárov

x