Ak sa túžite aspoň na chvíľku vrátiť do detstva a zaspomínať si na láskavú náruč starej mamy, môžu vám v tom pomôcť výborné parené buchty plnené vaším obľúbeným lekvárom. Nebojte sa pohrať sa s chuťami a docieliť tak nostalgickú chvíľku, počas ktorej budete znova bezstarostným dieťaťom.
Na buchty
500 g polohrubej múky
250 ml mlieka
20 g droždia
1 vajce
1 ČL cukru
štipku soli
slivkový lekvár alebo kompót
Na dochutenie
maslo
orechy
kakao
Z droždia, cukru, trochy múky a polovičného množstva mlieka pripravte kvások. Do múky zmiešanej so soľou pridajte vajce rozšľahané vo zvyšnom mlieku a pridajte kvások. Vypracujte cesto, ktoré necháte kysnúť 40 minút. Po vykysnutí cesto rozdeľte na dve polovice.
Jednu polovicu nechajte ďalej kysnúť. Druhú vyvaľkajte a rozkrájajte na 10 štvorcov. Do stredu každého štvorčeka dajte slivkový lekvár alebo kompót. Spojte a položte na pomúčenú dosku spojom dole. Zakryte utierkou a nechajte kysnúť ďalších 10 minút. Zatiaľ nechajte zovrieť vodu v hrnci, do ktorého vložíte parák tak, aby sa ho voda priamo nedotýkala (voda by mala byť približne 2 cm pod parákom). Počkajte, kým voda zovrie. Na parák dajte buchty, ktoré ešte pred parením potrite rastlinným olejom. Hrniec prikryte pokrievkou a buchty parte 10 minút. Po doparení ich ešte raz potrite olejom, aby sa nezlepili. Postup opakujte aj s druhou polovicou cesta.
Podávajte poliate rozpusteným maslom a posypané orechami a/alebo kakaom. Dobrú chuť!
Katuš