Sezóna záhradnej zeleniny ešte nekončí a taká cuketa sa stále teší väčšej popularite. Príkladom skvelého receptu, ktorý nikdy neomrzí je príprava vynikajúcich a fitness cuketových placiek. Jednoduchý a jemný pokrm milujú malí aj veľkí a ak viete, ako ich pripraviť chutne a pritom inak, budú si zaručene pýtať dupľu.
Tvaroh a cuketa je ideálna kombinácia chutí, ktorá je navyše extrémne zdravá. Ak ju spojíte do jemného cestíčka, potom nemôže vzniknúť nič iné, len najlepšie placky pod slnkom. A tento recept je perlou medzi drahokamami.
- 800 g cukety
- 2-3 vajcia
- cesnak podľa chuti
- 250 g špaldovej múky
- 200 g hrudkovitého tvarohu
- čerstvá bazalka
- soľ, korenie
- olivový olej
Na dip:
- 3 strúčiky cesnaku
- 200 g kyslej smotany
Postup prípravy:
- Cuketu si nastrúhame na jemno, osolíme a necháme na 20 minút postáť v miske, aby pustila prebytočnú šťavu. Bazalku si nakrájame nadrobno a cesnak pretlačíme.
- Vajíčka si dôkladne rozmiešame a tvaroh nastrúhame na hrubšom strúhadle. Z cukety odstránime vodu, pridáme k nej múku, vajíčka, cesnak, tvaroh, bazalku, soľ a korenie.
- Všetko spolu dôkladne zmiešame a vznikne nám hustejšie cesto. Na panvici si necháme rozohriať olej a lyžicou dávkujeme placky. Keď sú placky hotové, v miske si zmiešame smotanu s pretlačeným cesnakom. Na teplé placky podávame studený dip. Prajeme dobrú chuť.
zdroj titulnej fotky: instagram, Lucia M.