Najjednoduchší a najobľúbenejší recept na slané tyčinky je tu vo vylepšenom prevedení. Doma ho zväčša pripravujeme z lístkového cesta. Prečo však kupovať polotovary, keď si vieme za pár minút pripraviť vlastné domáce a tisíc krát lepšie cesto?
Syr, soľ a rasca. Osvedčený tip nielen pre návštevu ale aj pre lenivé večery pri filme a pri víne. Akosi to z taniera zmizne vždy do niekoľkých minút. Bez ohľadu na to, aké množstvo upečiete. Pripravte si tieto chrumkavé a voňavé syrové tyčinky z domáceho cesta a zapráši sa za nimi ešte rýchlejšie, než za tými z cesta lístkového.
400 g hladkej múky
¼ balíčka prášku do pečiva
180 g masla
3 dl bieleho jogurtu
štipka soli
1 vajce
strúhaný tvrdý syr od chuti
rasca
Zmiešajte múku a prášok do pečiva, pridajte soľ a nastrúhajte maslo. Dobre premiešajte a pridajte jogurt. Cesto vypracujte do hladka.
Cesto vyvaľkajte a nakrájajte na kúsky podľa vašej chuti. Niekto preferuje dlhšie pásiky, iný zas trojuholníčky, či obdĺžniky. Podstatné je zachovať veľkosť jednohubky.
Plech si vyložte papierom na pečenie a rúru si zatiaľ predhrejte na 180 stupňov.
Nakrájané cesto potrite rozšľahaným vajíčkom, následne nasypte strúhaný syr a rascu.
Pečte približne 25 minút, kým nebudú tyčinky zlatisté. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci. sk (Monika), bidista.com