Chrumkavé pučené zemiaky z rúry

(5 / 5)

Zemiaky aj v dnešnej dobe zostávajú veľmi obľúbenou potravinou, pretože sú cenovo dostupné a dá sa z nich pripraviť obrovské množstvo veľmi chutných pokrmov – či už sa ich rozhodnete podávať ako prílohu, variť, dusiť, piecť alebo si z nich urobiť hranolčeky, vášmu jedlu dodajú zaručene tú najlepšiu chuť a skvele vás zasýtia. Ak ste si však mysleli, že všetky spôsoby spracovania zemiakov máte už dávno v rukáve, možno vás prekvapíme! Prinášame vám totiž portugalský recept, ktorý zo zemiakov urobí nielen perfektnú prílohu, ale aj kvalitné hlavné jedlo.

facebook.com

Budete potrebovať:

8 ks zemiakov

30 g masla

2 ČL rozmarínu

4 strúčiky cesnaku

40 ml olivového oleja

soľ (na dochutenie)

Postup:

Zemiaky dôkladne umyte a začnite ich variť v šupke. Keď budú hotové, nechajte ich vychladnúť. Potom každý zemiak jemne roztlačte lyžičkou, prípadne vidličkou – zemiaky by mali prasknúť, avšak netlačte silno, aby sa vám nerozpadli.

Do formy na pečenie nalejte olivový olej. Cesnak nakrájajte na plátky a tie rovnomerne rozložte na spodok formy. Do miest, kde zemiaky praskli, nasypte soľ (odporúčame hrubozrnnú, resp. morskú) a posypte ich rozmarínom. Maslo nakrájajte na plátky alebo kocky a na každý zemiak položte 1-2 plátky. Ak je to potrebné, môžete ich poliať aj malým množstvom olivového oleja.

Predhrejte rúru na 180-200 °C. Zemiaky pečte, kým nebudú rozvoniavať po kuchyni a nenadobudnú peknú hnedú farbu. Keď ich vyberiete, môžete okamžite začať servírovať. Dobrú chuť!

zdroj titulnej fotky: pixabay, Katuš

Chutil ti tento recept?

komentárov

x