Zemiaky aj v dnešnej dobe zostávajú veľmi obľúbenou potravinou, pretože sú cenovo dostupné a dá sa z nich pripraviť obrovské množstvo veľmi chutných pokrmov – či už sa ich rozhodnete podávať ako prílohu, variť, dusiť, piecť alebo si z nich urobiť hranolčeky, vášmu jedlu dodajú zaručene tú najlepšiu chuť a skvele vás zasýtia. Ak ste si však mysleli, že všetky spôsoby spracovania zemiakov máte už dávno v rukáve, možno vás prekvapíme! Prinášame vám totiž portugalský recept, ktorý zo zemiakov urobí nielen perfektnú prílohu, ale aj kvalitné hlavné jedlo.
8 ks zemiakov
30 g masla
2 ČL rozmarínu
4 strúčiky cesnaku
40 ml olivového oleja
soľ (na dochutenie)
Zemiaky dôkladne umyte a začnite ich variť v šupke. Keď budú hotové, nechajte ich vychladnúť. Potom každý zemiak jemne roztlačte lyžičkou, prípadne vidličkou – zemiaky by mali prasknúť, avšak netlačte silno, aby sa vám nerozpadli.
Do formy na pečenie nalejte olivový olej. Cesnak nakrájajte na plátky a tie rovnomerne rozložte na spodok formy. Do miest, kde zemiaky praskli, nasypte soľ (odporúčame hrubozrnnú, resp. morskú) a posypte ich rozmarínom. Maslo nakrájajte na plátky alebo kocky a na každý zemiak položte 1-2 plátky. Ak je to potrebné, môžete ich poliať aj malým množstvom olivového oleja.
Predhrejte rúru na 180-200 °C. Zemiaky pečte, kým nebudú rozvoniavať po kuchyni a nenadobudnú peknú hnedú farbu. Keď ich vyberiete, môžete okamžite začať servírovať. Dobrú chuť!
zdroj titulnej fotky: pixabay, Katuš