Zemiaky nie sú v našom jedálničku žiadnou novinkou a práve vďaka ich nízkej cene a výdatnosti ich využívame v mnohých variantoch. Chutné zemiaky omastené maslom, narezané na kolieska ako francúzske zemiaky či jemné zemiakové pyré. Viaceré zo spôsobov, ako ich pripraviť už však môžu po čase omrzieť, preto je na mieste vyskúšať nasledujúci recept. Garantujeme vám, že chrumkavejšie a lepšie ochutené zemiaky ste ešte nikdy nejedli. Zvláštna, jemne pikantná chuť vás zaručene dostane a zemiaky v rúre už nebudete pripravovať nikdy inak. Príprava vám zaberie chvíľku a zvládne ju úplne každý.
Už len pri tej vôni počas pečenia vám budú tiecť slinky. Ak by sme tieto pečené zemiaky mali opísať jediným slovom, určite by to bolo „neodolateľné“! Krátky recept vás naučí, ako na to.
1 kg zemiakov
2 polievkové lyžice sójovej omáčky
2 polievkové lyžice rastlinného oleja
3 polievkové lyžice horčice
1 polievková lyžica medu
4 až 5 strúčikov cesnaku
bylinky podľa chuti (oregano, bazalka, majorán,…)
soľ podľa chuti
Zemiaky nešúpeme ale dôkladne ich umyjeme. Následne ich dáme do hrnca s mierne osolenou vodou a varíme. Nenechávame ich tam až kým sú mäkké ale vyberieme ich, keď sú hotové asi z polovice. Po vybratí z hrnca ich necháme trochu vychladnúť, následne ich dôkladne osušíme papierovými vreckovkami. Potom zemiaky nakrájame na úzke mesiačiky. V menšej miske si zmiešame sójovú omáčku, horčicu, sušené bylinky podľa chuti (hodia sa najmä bazalka, oregano a majorán, pridať však môžete aj trošku drvenej rasce) a prelisované strúčiky cesnaku. Pridáme aj med, no berte do úvahy, že jeho prítomnosť výrazne mení chuť celého jedla. Ak teda nemáte radi kombináciu sladko-slaných jedál, pokojne ho môžete vynechať. Soľ už k zmesi nemusíme pridávať, pretože sójová omáčka je dostatočne slaná.
Pripravíme si plech na pečenie, ktorý natrieme olejom. Potom berieme nakrájané predvarené zemiaky v šupke a máčame ich do pripravenej marinády jeden po druhom. Zemiaky následne ukladáme na vopred pripravený plech a pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov, pokiaľ nemajú chrumkavý povrch. Zemiaky pečieme odkryté. Po upečení ich môžeme podávať ako prílohu alebo ich namáčať do jogurtových dresingov či rôznych omáčok. Ak máte radi syr, môžete do marinády skúsiť pridať parmezán. Vytvorí na povrchu zemiakov ešte lahodnejšiu kôrku.
Prajeme vám dobrú chuť!
zdroj titulnej fotky: pixabay, Jana, takprosto.cc