Cuketa je veľmi obľúbená surovina, ktorú si môžeme pripraviť na množstvo spôsobov. V surovom stave osvieži a je lahodná a šťavnatá, o niečo maslovejšia ako uhorka. Grilovaním nadobudne príjemnú sladkastú chuť a zmäkne, takže sa skvele hodí ako príloha k mäsu. Ako si ju však pripraviť tak, aby bola perfektne chrumkavá, no nie veľmi kalorická? Kvôli vysmážaniu na oleji nasiakne tukom a my si tak namiesto zdravej zeleniny doprajeme poriadne ťažké jedlo. Ak si ju pripravíte v rúre s minimom oleja, máte vyhraté. Chrumkavá na povrchu a šťavnatá vo vnútri. Milujú ju aj deti a počas letných grilovačiek sa po nej len tak zapráši. Podľa nasledujúceho receptu si ju pripravíte rýchlo a jednoducho aj s lahodným dresingom.
Vďaka chytrému triku s igelitovým vreckom máte všetky cukety obalené naraz!
Budeme potrebovať:
- 2 malé cukety
- 1/2 pohára polohrubej múky
- soľ podľa chuti
- mleté čierne korenie podľa chuti
- 2 až 3 polievkové lyžice olivového oleja
- 1/2 pohára kyslej smotany
- 2 až 3 strúčiky cesnaku
- petržlenová vňať
Postup:
- Pripravíme si cuketu, ktorú umyjeme. Cuketu nemusíte očistiť, pokojne ju nakrájajte na kolieska v celku aj so „šupkou“. Kolieska by mali byť tenšie, maximálne 0,5 cm hrubé. Následne si pripravíme uzatvárateľné igelitové vrecúško. Ak také nemáte, vystačíte si aj s obyčajným mikroténovým vrecúškom.
- Do vrecúška nasypte múku, soľ, čierne korenie a ak chcete, pokojne pridajte aj obľúbené sušené bylinky. Múku s korením pretrepte alebo premiešajte a následne do vrecúška vložte všetky pripravené cukety nakrájané na kolieska (ak máte menšie vrecúško, pridávajte ich po častiach).
- Vďaka tomuto triku cukety obalíte v múke expresne rýchlo a nemusíte špiniť ďalšie nádoby. Jednoducho vrecko uzavrite a pretrepte tak, aby sa múka dostala na povrch každej cukety. Následne si zapneme rúru a predhrejeme ju. Zatiaľ si pripravíme plech na pečenie, ktorý pokvapkáme asi dvoma až troma lyžicami olivového oleja.
- Plech s olejom môžete dať do rúry aj skôr, aby sa olej zahrial a následne naň môžete ukladať cuketové kolieska jedno vedľa druhého. Pečieme asi 15 až 20 minút. Počas pečenia cukety pretočíme na druhú stranu, aby boli upečené z oboch strán a rovnako chrumkavé.
- Kým sa cuketa pečie v rúre, pripravíme si dresing z kyslej smotany. Tú zmiešame s prelisovanými strúčikmi cesnaku a na jemno nakrájanou petržlenovou vňaťou. K smotane však pokojne pridajte aj kôpor alebo zmes bylín podľa vašej chuti. Hodí sa i štipka korenia a soli, no neprežeňte to.
- Smotanu so zvyškom ingrediencií rozmiešame a podávame s upečenými cuketami. Môžete k nim pridať aj zemiaky alebo zeleninový šalát. Je to skvelé a ľahké jedlo najmä v horúce dni, kedy veľmi nemáme chuť na ťažko stráviteľné obedy či večere. Prajeme vám dobrú chuť!
Jana