Cesnakové zemiaky

(5 / 5)

Zemiaky sú jednou zo základných potravín, ktoré doma máme, pretože z nich vieme vykúzliť nespočetné množstvo pokrmov. Okrem jedál so zemiakovým základom akými sú lokše, placky alebo domáce zemiakové knedle ich však vieme využiť aj ako prílohu. Ako inak – znovu na desiatky spôsobov. Zemiakové pyré, varené zemiaky s maslom alebo hranolky či krokety? Zakaždým inak, no stále chutne. Dnes si však vďaka nasledujúcemu receptu môžete pripraviť neuveriteľne voňavé a lahodne chrumkavé pečené zemiaky, ktoré máte hotové ľavou zadnou. Ponúknite ich rodine alebo hosťom a iné už ani nebudú chcieť.

Ak neviete čo k pečenému mäsu alebo rybe alebo chcete len rýchly obed s chutným domácim dresingom, rozhodne vyskúšajte pečené cesnakové zemiaky. Už len pri ich príprave v rúre vám budú tiecť slinky. Nenarobíte sa, pečú sa samé a navyše neobsahujú množstvo oleja ako napríklad hranolky, takže sa poteší aj vaša figúra. Ideálne sú aj na grilovačku alebo len tak s bylinkami. Tento recept budete milovať.

Budeme potrebovať:

1 kg zemiakov

70 ml olivového oleja

polovicu čajovej lyžičky mletej rasce

6 strúčikov cesnaku

soľ podľa chuti

čierne korenie podľa chuti

štvrť čajovej lyžičky mletej červenej papriky (pridajte aj pálivú, ak máte radi pikantnejšie)

stonka petržlenovej vňate

polovica lyžičky bazalky

Postup:

Zemiaky dôkladne umyjeme a potom vyrežeme prípadné čierne miesta. Ak ich poriadne vydrhnete, nemusíte zemiaky orezovať a pokojne ich môžete upiecť aj so šupkou, takže budú lahodne chrumkavé. Okrem toho obsahuje šupka veľa živín, takže by bola škoda sa jej zbaviť. Zemiaky následne nakrájame na väčšie kúsky (ideálne mesiačiky) a prepláchneme ich pod studenou vodou. Následne ich naukladáme jeden vedľa druhého na pripravenú čistú utierku a necháme vyschnúť alebo rukami osušíme. Tento krok je dôležitý kvôli tomu, že čím lepšie zbavíte zemiaky prebytočnej vlhkosti, tým budú lahodnejšie a chrumkavejšie na povrchu.

Následne si v miske zmiešame olivový olej, ku ktorému prelisujeme všetky strúčiky cesnaku. Pridáme soľ a čierne korenie podľa chuti. Následne pridáme aj červenú papriku, môžeme aj štipku pálivej, trochu mletej rasce a bazalky a nakoniec pridáme petržlenovú vňať, ktorú sme nakrájali na maličké kúsky. Všetko spolu rozmiešame.

Plech na pečenie si vystelieme papierom na pečenie a naň naukladáme všetky zemiaky. Polejeme ich zmesou korenín a oleja a poriadne všetky premiešame a pootáčame, aby boli z každej strany okorenené. Následne dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme asi 50 minút. Počas pečenia môžeme zemiaky raz alebo dva krát pootáčať, aby sa z každej strany rovnomerne opiekli a boli chrumkavé na celom povrchu.

Prajeme vám dobrú chuť!

Jana

Chutil ti tento recept?

komentárov

x