Vynikajúce slané pečivo stojí vždy za to. Stačí, keď nájdete dobrý recept a môžete si ich dať k vínu alebo k pivu. Skúsiť môžete napríklad cesnakové osúchy, a to podľa tohto jednoduchého receptu.
Na cesnakové osúchy budeme potrebovať
- kilogram hladkej múky
- 1 kocka droždia
- 1 PL soli
- 1 ČL mletej rasce
- štipka cukru
- 1 PL bravčovej masti
- uvarený zemiak
- asi pollitra teplej vody
- olej
- dva strúčiky cesnaku
Cesnakové osúchy si pripravíme nasledovne
- Cesto si poriadne zamiesime z múky, droždia, soli, masti, zemiaku, vody, cukru a rasce. Potom vyklopíme na dosku, poriadne rozvaľkáme a potrieme olejom.
- Cesto preložíme ako lístkové. Necháme ho chvíľu kysnúť a opakujeme postup. Zase necháme kysnúť.
- Nakoniec rozvaľkáme, preložíme na štvorce, potrieme vodou, posypeme rascou a soľou. Naposledy necháme kysnúť asi 15 minút.
- Pečieme na 250 stupňov asi 15 minút. Po upečení ešte horúce potrieme pretlačeným cesnakom s olejom a troškou soli.