Čo je na teplých dňoch najlepšie? No predsa to množstvo čerstvého ovocia. Ak máte záhradku, potom ste už určite pozbierali prvé jahody a akurát teraz začala aj sezóna čerešní. Ak ich máte naozaj veľa a stále pribúdajú, najlepšie urobíte, keď z nich urobíte chutný džem. Dlho sme experimentovali, kým sme našli tú najlepšiu kombináciu a pomer surovín. Z tohto lekváru sa zbláznite.
500 gramov odkôstkovaných čerešní (najlepšie sú tie tmavé, dozreté)
citrónová kôra z jedného citróna
2 PL citrónovej šťavy
4 PL medu alebo javorového sirupu
Do hrnca dáme čerešne a pridáme citrónovú kôru a šťavu. Pri strednom plameni pomaly zahrievame a miešame. Keď nám hmota začne vrieť, stiahneme plameň a varíme ďalej. Čerešne sa začnú pomaly rozpadávať a púšťať šťavu. Celý proces varenia trvá asi 20 minút. Potom hrniec odstavíme a pridáme javorový sirup. Schválne sme tento recept vyskúšali s takýmto malým experimentom a výsledok bol vynikajúci. Javorový sirup u nás v obchode zoženiete bežne a za vyskúšanie to určite stojí.
Keď sme pridali sirup, celú zmes varíme ešte ďalších 20 minút. Džem nám začne pomaly hustnúť. Ešte teplý ho nalejeme do pohárov a zaviečkujeme, necháme vychladnúť napríklad zabalený v deke. Vhodný je do koláčov alebo len tak na raňajky s obľúbeným pečivom. Dobrú chuť.
Lucia M.