Čo sa u vás varí najčastejšie? Vo väčšine prípadov je v hlavnej úlohe mäso na rôzne spôsoby a k tomu príloha. Najjednoduchšie je uvariť ryžu alebo zemiaky. Tí vynaliezavejší pripravujú rôzne zemiakové knedličky, prípadne šaláty s exotickým ovocím. Ak chcete niečo špeciálne, možno vás bude zaujímať recept na zemiakovo-bryndzové krokety, ktoré majú radi aj tí najmenší.
Na bryndzové krokety budeme potrebovať:
- 500 gramov uvarených zemiakov
- 100 gramov bryndze
- 100 gramov tvrdého syra
- 3 PL múky
- 5 PL strúhanky
- 1 PL slnečnicových semienok
- vajíčko
- pažítka
- olej
- soľ a korenie
Bryndzové krokety pripravíme nasledovne:
- Zemiaky si klasicky uvaríme v osolenej vode a necháme ich vychladnúť. Potom ich pretlačíme a zmiešame s bryndzou, strúhaným syrom, pažítkou a slnečnicovými semienkami, ktoré sme trochu nasekali.
- Premiešame a ak je hmota príliš nekonzistentná, pridáme trošku múky. V rukách si vytvarujeme krokety do tvaru, aký chceme, obalíme ich najskôr v múke, potom vo vajíčku a nakoniec v strúhanke. Ak chcete, tento postup môžete opakovať aj dvakrát. Potom stačí krokety vypražiť, nechať ich odkvapkať z oleja na servítke a môžete ich podávať. Dobrú chuť.
- Krokety môžete aj naukladať na plech a upiecť v rúre bez oleja. Pečú sa na 200 stupňoch asi 25 minút.
Lucia M.