Blesková hrachová polievka

(5 / 5)

Lahodná krémová konzistencia hrachovej polievky, ktorá je doslova pohladením pre dušu i všetky chuťové poháriky. Veľmi rýchla príprava, vďaka ktorej máte polievku na stole za menej ako pol hodinu. Doma sa nám nikdy nezvýši na ďalší deň a radšej ju pripravujem z dvojitej dávky, pretože všetkým ohromne chutí. Pripravte si aj vy polievku, ktorá rozhodne stojí za to.

Žiadne špeciálne suroviny ani drahé potraviny. Nákup za pár drobných a perfektná polievka je na svete.

Budeme potrebovať:

1 balenie (cca 450 g) mrazeného hrášku

1 cibuľu (červenú)

5 maličkých zemiakov

1 strúčik cesnaku

olivový olej

100 ml smotany na varenie

soľ a čierne korenie podľa chuti

štipka mletého muškátového orieška

polievková lyžica petržlenovej vňate

1 zeleninový bujón (môže byť aj vývar)

kúsok masla

hrsť mrazenej kukurice (nemusí byť)

kávová lyžička cukru

Na posypanie:

tvrdý syr na strúhanie (ideálne parmezán ale môže byť aj eidam alebo gouda)

celozrný rožok alebo chlieb (pokojne aj starší)

trošku olivového oleja

Postup:

V hrnci si rozpálime olivový olej a pridáme k nemu na drobno nakrájanú cibuľu. Restujeme na malom plameni a zatiaľ si očistíme 5 malých zemiakov. Ak chcete viac polievky alebo hustejšiu konzistenciu, môžete pridať zo dva zemiaky. Zemiaky potom nakrájame na malé kocky (aby sa nám rýchlejšie uvarili) a premyjeme ich vo vode. Následne ich pridáme k cibuli, ktorá je orestovaná do sklovita. Zamiešame a potom si očistíme jeden strúčik cesnaku, nakrájame na tenučké plátky a pridáme k zemiakom a cibuli. Chvíľu znovu necháme restovať, pokiaľ aj cesnak nezačne chytať farbu. Potom pridáme mrazený hrach, premiešame a stiahneme plameň na menší. Keď sa o chvíľu roztopí vrstva ľadu a námrazy, podlejeme všetko vodou tak, aby sme zaliali všetky suroviny.

Foto: Jana

Ja som do polievky pridala aj hrsť mrazenej kukurice, ktorá mi zvýšila, no nie je to nutné. Kukurica však pridá na chuti a navyše urobí pestrejšiu zelenú farbu polievky. Keď máme polievku zaliatu vodou, pridáme trochu soli, čierne korenie, štipku muškátového orieška, cukor a zamiešame. Následne rozmrvíme bujón, premiešame a necháme pod pokrievkou variť asi 10 minút, alebo pokiaľ nie sú zemiaky mäkké. Potom polievku vypneme a rozmixujeme ponorným mixérom (alebo prelejeme do mixéra a rozmixujeme tam) na jemnú krémovú konzistenciu. Polievku znova varíme, pridáme k nej smotanu na varenie, zamiešame a ochutíme podľa potreby. Ak je polievka príliš hustá, pokojne prilejte vodu. Keď polievka zovrie, vypneme ju a pridáme petržlenovú vňať a zamiešame.

Foto: Jana

Na suchej panvici si osmažíme na kúsky nakrájaný celozrný rožok alebo chlieb. Pokojne aj staršie kúsky, ktoré už nie sú tak chutné a mäkké na bežnú konzumáciu. Keď je rožok mierne chrumkavý na povrchu, pokvapkáme kúsky trochou olivového oleja, znovu premiešame a necháme smažiť, až kým nie sú ozaj chrumkavé. Polievku v tanieri alebo miske potom posypeme strúhaným syrom a osmaženým pečivom.

Foto: Jana

Prajeme vám dobrú chuť!

zdroj: Jana

Chutil ti tento recept?

komentárov

x