Lahodná krémová konzistencia hrachovej polievky, ktorá je doslova pohladením pre dušu i všetky chuťové poháriky. Veľmi rýchla príprava, vďaka ktorej máte polievku na stole za menej ako pol hodinu. Doma sa nám nikdy nezvýši na ďalší deň a radšej ju pripravujem z dvojitej dávky, pretože všetkým ohromne chutí. Pripravte si aj vy polievku, ktorá rozhodne stojí za to.
Žiadne špeciálne suroviny ani drahé potraviny. Nákup za pár drobných a perfektná polievka je na svete.
1 balenie (cca 450 g) mrazeného hrášku
1 cibuľu (červenú)
5 maličkých zemiakov
1 strúčik cesnaku
olivový olej
100 ml smotany na varenie
soľ a čierne korenie podľa chuti
štipka mletého muškátového orieška
polievková lyžica petržlenovej vňate
1 zeleninový bujón (môže byť aj vývar)
kúsok masla
hrsť mrazenej kukurice (nemusí byť)
kávová lyžička cukru
Na posypanie:
tvrdý syr na strúhanie (ideálne parmezán ale môže byť aj eidam alebo gouda)
celozrný rožok alebo chlieb (pokojne aj starší)
trošku olivového oleja
V hrnci si rozpálime olivový olej a pridáme k nemu na drobno nakrájanú cibuľu. Restujeme na malom plameni a zatiaľ si očistíme 5 malých zemiakov. Ak chcete viac polievky alebo hustejšiu konzistenciu, môžete pridať zo dva zemiaky. Zemiaky potom nakrájame na malé kocky (aby sa nám rýchlejšie uvarili) a premyjeme ich vo vode. Následne ich pridáme k cibuli, ktorá je orestovaná do sklovita. Zamiešame a potom si očistíme jeden strúčik cesnaku, nakrájame na tenučké plátky a pridáme k zemiakom a cibuli. Chvíľu znovu necháme restovať, pokiaľ aj cesnak nezačne chytať farbu. Potom pridáme mrazený hrach, premiešame a stiahneme plameň na menší. Keď sa o chvíľu roztopí vrstva ľadu a námrazy, podlejeme všetko vodou tak, aby sme zaliali všetky suroviny.
Ja som do polievky pridala aj hrsť mrazenej kukurice, ktorá mi zvýšila, no nie je to nutné. Kukurica však pridá na chuti a navyše urobí pestrejšiu zelenú farbu polievky. Keď máme polievku zaliatu vodou, pridáme trochu soli, čierne korenie, štipku muškátového orieška, cukor a zamiešame. Následne rozmrvíme bujón, premiešame a necháme pod pokrievkou variť asi 10 minút, alebo pokiaľ nie sú zemiaky mäkké. Potom polievku vypneme a rozmixujeme ponorným mixérom (alebo prelejeme do mixéra a rozmixujeme tam) na jemnú krémovú konzistenciu. Polievku znova varíme, pridáme k nej smotanu na varenie, zamiešame a ochutíme podľa potreby. Ak je polievka príliš hustá, pokojne prilejte vodu. Keď polievka zovrie, vypneme ju a pridáme petržlenovú vňať a zamiešame.
Na suchej panvici si osmažíme na kúsky nakrájaný celozrný rožok alebo chlieb. Pokojne aj staršie kúsky, ktoré už nie sú tak chutné a mäkké na bežnú konzumáciu. Keď je rožok mierne chrumkavý na povrchu, pokvapkáme kúsky trochou olivového oleja, znovu premiešame a necháme smažiť, až kým nie sú ozaj chrumkavé. Polievku v tanieri alebo miske potom posypeme strúhaným syrom a osmaženým pečivom.
Prajeme vám dobrú chuť!
zdroj: Jana