Babičkina vianočka

Loading...
(3.3 / 5)

S Vianocami je spojená aj tradičná vianočka, ktorá sa hodí ku kakau aj ku káve, a to aj suchá, aj s lekvárom. Poznáte však skutočne tradičný a overený recept? Môžete vyskúšať aj tento od pani Evy.

Na tradičnú babičkinu vianočku budeme potrebovať

  • 200 gramov polohrubej múky
  • 150 gramov hladkej múky
  • 50 gramov práškového cukru
  • 1 štipka soli
  • pol kocky droždia
  • 1,5 decilitru teplého mlieka
  • vajce
  • 70 gramov masla
  • 6 PL hrozienok
  • 2 PL rumu

Na potretie

  • žĺtok
  • 2 PL mlieka

Tradičnú babičkinu vianočku si pripravíme nasledovne

  • Hrozienka si dáme do rumu a necháme marinovať. Zmiešame múku a soľ. V strede spravíme jamku na droždie, pridáme jednu lyžičku cukru a aj trochu mlieka. Necháme stáť 15 minút.
  • Potom pridáme maslo, vajce, cukor a mlieko, ktoré nám zostalo. Rukami vymiesime cesto.
  • Potom si precedíme hrozienka, ktoré vpracujeme do cesta.
  • Misku musíme zakryť čistou utierkou a necháme kysnúť asi hodinu. Medzitým si predohrejeme rúru na 180 stupňov.
  • Keď cesto vykysne, rozdelíme si ho na tri časti. Pomúčime dosku a vytvoríme tenké valčeky, ktoré si zapletieme ako vrkoč.
  • Dáme si vianočku na plech a ešte necháme chvíľu, aby kyslo.
  • Vianočku si potom potrieme a pečieme asi 40 minút.

Chutil ti tento recept?

komentárov

x