Keď očakávame návštevu, zvyčajne sa snažíme pripraviť pestré pohostenie. Avšak, čo ak sa medzi hosťami nachádza niekto s neznášanlivosťou laktózy? Nezúfajte, stále môžete pripraviť výborné občerstvenie, ktoré zachutí každému. Varenie bez laktózy nie je ťažké.
Varenie bez laktózy sa dá zvládnuť bez väčších problémov. Vaše obľúbené recepty môžete ľahko prispôsobiť, stačí sa len zoznámiť s vhodnými “lakto-free” náhradami.
Napríklad rozdrobené tofu, vďaka svojej neutrálnej chuti a jemnej štruktúre, môže slúžiť ako náhrada tvarohu alebo ricotty. Rastlinný margarín bez stužených tukov alebo kokosový olej je zase dobrou alternatívou masla pri pečení. Kravský syr môžete nahradiť rastlinným – tofu sa vyrába podobne ako klasický syr, namiesto živočíšneho mlieka sú ale použité sójové bôby. Ak milujete krémové nátierky, na ich prípravu je ako základ skvelá aj sezamová pasta Tahini.
Ak nájdete nový recept alebo ingredienciu, ktorú ste doposiaľ neskúšali, dajte tomu šancu! Možno budete milo prekvapení a objavíte novú pochúťku, ktorá sa bude na vašom kuchynskom stole objavovať častejšie.
Ak čakáme hostí a chceme pripraviť niečo pod zub, zvyčajne siahame po studenej kuchyni. Najčastejšie sú to rôzne nátierky, v tých však zvyčajne figuruje maslo alebo krémový syr, ktoré obsahujú mliečne zložky. Ako bolo spomenuté, nahradiť ich môžete rastlinnými alternatívami – vyberajte produkty s označením „bez laktózy“ alebo „vegan“. Alebo pripravte varianty, ktoré nie sú založené na živočíšnych produktoch.
Guacamole je tradičná mexická nátierka alebo dip, kde hlavnou ingredienciou je avokádo.
Ingrediencie: avokádo, limetková šťava, soľ, čierne korenie, cherry paradajky, červená cibuľa.
Postup prípravy: avokádo rozpoľte, odstráňte kôstku, dužinu vydlabte a dôkladne vidličkou popučte. Pridajte limetkovú šťavu, nakrájanú cibuľu a paradajky. Dochuťte soľou a korením. Podávajte napríklad s kukuričnými nachos.
Hummus je krémová nátierka, najčastejšie z cícera, pochádzajúca z Blízkeho východu.
Ingrediencie: uvarený alebo konzervovaný cícer, tahini pasta, citrónová šťava, olivový olej, cesnak, soľ.
Postup prípravy: cícer sceďte (ak používate konzervovaný, opláchnite ho vodou). V mixéri ho rozmixujte s tahini, citrónovou šťavou, olivovým olejom a cesnakom dohladka. Ak je zmes príliš hustá, pridajte trochu vody. Dochuťte soľou. Podávajte napríklad s pita plackami alebo čerstvou zeleninou nakrájanou na pásiky, ako hranolky, napr. uhorka, mrkva či paprika.
S bruschettou sa presunieme zase do európskej kuchyne – ide o tradičný taliansky predkrm z chrumkavého chleba, s čerstvými paradajkami a bazalkou.
Ingrediencie: bageta alebo ciabatta, paradajky (najlepšie cherry či roma), čerstvá bazalka, cesnak, olivový olej, soľ a korenie.
Postup prípravy: na plátky nakrájanú bagetku alebo ciabattu (taliansky biely chlieb) opečte na panvici, v hriankovači/toastovači, alebo v rúre do chrumkava. Ešte horúce ich potrite rozpoleným strúčikom cesnaku. Paradajky nakrájajte na menšie kocky a zmiešajte ich s bazalkou, trochou olivového oleja, soľou a korením podľa chuti. Túto zmes navrstvite na opečené pečivo a okamžite podávajte.
S trochou kreativity a ochotou experimentovať môžete pripraviť lahodné bezlaktózové jedlá. Nezabúdajte na to, že hlavným cieľom je stráviť príjemné chvíle s vašimi blízkymi, nie sa stresovať prípravami.
Pr článok XXXLutz
Oznámenia