Placky sú obľúbeným pokrmom milovníkov cestových jedál. Dobrým domácim plackám sa nevyrovná žiadna napodobenina z obchodu. Tie, ktoré vám ukážeme dnes sú okrem iného výnimočne zdravé a rýchle. Nesajú olej a navyše sú plnené bylinkami. Ocenia ich najmú gazdinky, ktoré radi pripravujú recepty z bežných domácich zásob.
Pri väčšine placiek sa stáva, že na panvici rýchlo nasiaknu olejom. Tieto placky ukrývajú svoju výnimočnosť práve v tom, že olej neťahajú. Náplň vo vnútri môžete meniť podľa toho, ako vám chutí. Môžete si ich pripraviť syrové, alebo bylinkové, zemiakové, či z obyčajnej múky so soľou. Sú vhodné ako doplnok k mliečnym polievkam, ale aj ako samotné hlavné jedlo. Najlepšie chutia s cesnakom, no my sme ich vyskúšali aj s domácim jogurtovo cesnakovým dressingom a na tú chuť do konca života nezabudneme. Do tohto receptu sme zvolili najobľúbenejšiu a asi aj najchutnejšiu náplň – zemiakovo kôprovú.
Budeme potrebovať:
- 500 ml jogurtu
- 1 vajce
- 500-600 g hladkej múky
- 400 g zemiakov
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 5 PL oleja
- kôpor (alebo petržlenovú vňať)
- soľ
- 50 g masla a cesnak na potretie
Postup prípravy:
- Zemiaky si predvaríme v slanej vode a po uvarení odstránime šupku. Postrúhame na hrubšom strúhadle, alebo roztlačíme na kašu (v tomto prípade si nechajte zemiaky trochu rozvariť, roztláčanie pôjde ľahšie). Spracované zemiaky zmiešame s kôprom,. Kto ho nemá rád môže použiť petržlenovú vňať.
- Sódu bikarbónu zmiešame s jogurtom, vajíčkom a 2 PL oleja. Premiešame a potom do tejto zmesi pomaly primiešavame múku. Cesto vypracujeme rukami, mali by sa mierne lepiť na prsty. Hotové cesto posypeme zvrchu múkou a zakryjeme utierkou. Necháme 10 minút odstáť.
- Medzitým si môžeme pripraviť cesnak na potretie. Môžete si pripraviť klasickú zmes z niekoľkých strúčikov cesnaku, podľa toho, ako silno cesnakové máte radi, ktorý zmiešate s trochou vody a soli.
- Keď nám cesto odležalo, rozdelíme si ho na 8-9 dielov a každú časť opatrne rozvaľkáme na poriadne pomúčenej doske. Vyvaľkáme si tvar placky, ktorá by mala byť hrubá približne 1 cm. Do stredu každej placky dáme zemiakovo kôprovú náplň. Cestom ju uzatvoríme do stredu a opäť vyvaľkáme na tvar placky. Takto pripravená placka môže ísť na panvicu.
- Na panvicu pridáme trochu oleja a necháme poriadne rozpáliť. Plnené cesto vyprážame z oboch strán tak, aby boli okraje zlatisté. Ak je zlatistý aj stred, o to lepšie. Tieto placky nechajte na panvici dlhšie, aby sa dobre prepiekli aj zvnútra a náplň nebola surová. Opekajte ich približne 5 minút. Nebojte, placky nenasajú olej a nebudú príliš mastné. Podávame poliate rozpusteným maslom a potreté cesnakom. Prajeme dobrú chuť!
(Monika), takprosto.cc